Quantcast
Аптекари прогнозират 15% скок на цените на лекарствата | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Аптекари прогнозират 15% скок на цените на лекарствата

350 са медикаментите, при които има недостиг в мрежата
488
 Илияна Кирилова
На пазара има дефицит на всякакви лекарства - от такива за ревматоиден артрит до онкологични заболявания

Предстои масово поскъпване на лекарствата, прогнозират от Асоциацията на собственици на аптеки.

Между 10 и 15% е увеличението вече на някои лекарствата. Най-голям е скокът при медикаментите без лекарско предписание. Голяма част от тях са за простуда и симптоми на COVID-19. Това коментира пред Нова тв председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Преди две-три седмици, отново пред Нова тв, Костов прогнозира дори 20% увеличение на лекарствата.

"Това увеличение не идва от аптеките, а от нашите доставчици, производителите, вносителите. То отразява разходите, които се правят от тези участници от пазара", добави той. По думите му увеличението засяга над 1000 лекарства в различна степен, но е в рамките на 10-15%. Костов уточни, че за лекарствата без лекарско предписание има специална регулация на цените и те не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията. Законът обаче ограничава увеличаването на цените на медикаментите, изписвани по лекарска преценка.

 

ДЕФИЦИТ

Около 350 са лекарствата, които не достигат в аптечната мрежа поради нарастналото им търсене. Те обхващат всики терапевтични групи лекарства - от ревматоиден артрит до онкологични заболявания, посочи още Николай Костов.

 

 

Още

И България смята да купува лекарството на Байдън срещу ковид
Касата най-накрая поема алтернативните терапии за онкоболни деца

27.07.2022

724
Бомбастични цени и некачествени имоти отказват купувачите

18.07.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

36001