Quantcast

Медия без
политическа реклама

Политекзотика

Властите в Делхи забъркаха голяма алкохолна каша

Пиенето в 18-милионния град ту е в изстъпление, ту в сух режим

16 Септ. 2022
ЕПА/БГНЕС
Днес 2 за 1, утре - нищо.

Индия винаги е имала сложни взаимоотношения с алкохола, още преди начело на управлението й да застане Нарендра Моди - човек с претенциите да е пълен аскет. Допреди 15-ина години минаваше за невъзпитано да употребяваш алкохол публично. Изключение правеха висшите касти, за които западните табиети винаги са били по-предпочитани от традициите. С разкрепостяването на средната класа обаче тези неща се промениха и Индия заприлича на всички нива на западния свят, включително и по отношение на пиенето. Поне така беше, докато властите в столицата Ню Делхи не влязоха като слон в стъкларски магазин в бизнеса с алкохолни напитки.

2021 г. едва ли беше удачен момент за алкохолни революции - много правителства установиха, че в пандемията злоупотребата с алкохол в подопечните им държави е отишла към катастрофално високи нива. В дългите месеци на изолация за много хора чашката беше най-добър, често единствен приятел. Управата на индийската столица реши, че това е подходящо време за драстични промени.

До миналата година продажбата на алкохол беше

 

монопол на държавата

 

През ноември 2021 г. обаче властите в Ню Делхи разкрепостиха сектора и допуснаха частни фирми на пазара, като им позволиха сами да определят цените и да предлагат промоции. За целта столицата бе разделена на 32 зони, в които се разрешиха по 27 места за продажба на алкохол. В конкурсите бяха сложени ограничения по колко магазина може да има един търговец, за да не се стига до господстващо положение. Целта на цялата реформа беше да сложи край на корупционните схеми, с които от години бе обрасла държавната мрежа, както и да изсветли черния пазар. Наред с либерализацията бе свалена възрастта за употреба на алкохол - от 25 на 21 г., бяха разрешени доставките, а работното време бе удължено до 03:00 часа през нощта.

С това настъпи ерата на големите алкохолни разпродажби. Държавните магазини обявиха невероятни отстъпки, за да се отърват от стоката, преди да връчат бизнеса на частните. Част от новите играчи пък стъпиха на пазара с такива промоции, че от 849 раздадени лиценза реално заработиха само 468 - другите решиха, че не могат да устискат на ниските цени. Дори с толкова магазини обаче за любителите на алкохола в Делхи

 

настъпи един чуден happy hour

 

В столицата обаче управлява черна врана - партията Аам Адми (в превод партията на обикновения човек, накратко наричана ААP). Тя се роди преди десетина години в антикорупционното движение и е контра на индийската политическа класа почти във всичко. Столичната територия е единствената заедно с Пенджаб, които са в ръцете й. Управлението обаче се дели заедно с централното правителство на партията на Нарендра Моди BJP. Така лейтенант-губернаторът - назначен от BJP, следи под лупа действията на по-малката партия. И намери кусури на новата алкохолна политика, като поиска проверка за незаконни практики и излезе с унищожителен доклад, според който приходите от акцизи са намалели, вместо да се увеличат. Заговори се за "процедурни пропуски", което в Индия е евфемизъм за корупция.

Атаката стресна местните власти и те бързо отмениха промените, като обявиха, че от 1 август всички частни магазини за алкохол се затварят и остават да работят само държавните. Така в края на юли в Делхи настъпи нова алкохолна вакханалия с отчаяни промоции за ликвидация на стоката в частните магазини. След като няколко дни пред тях се виеха опашки от народ, купуващ две бутилки на цената на една, последва нова промяна в намеренията на делхийската управа и тя обяви, че ще остави частните магазини да работят до края на август,

 

за да няма метежи и безредици,

 

след което връща стария държавен монопол за шест месеца.

1 август обаче дойде, а частните магазини се оказаха затворени. Този път бе обявено, че ще се чака разрешението на лейтенант-губернатора, за да отворят. Междувременно не работят и държавните - те пък трябваше да отворят на 1 септември. Така Делхи на практика премина към сух режим. Когато частните все пак отвориха, много от тях се оказаха с празни рафтове - промоциите "2 за 1" си казаха думата.

В края на август делхийското правителство обяви, че се връща в продажбата на алкохол с 500 магазина, част от тях около метростанциите, в моловете и добре охранявани места. Част от държавните магазини трябва да са чисто нови - големи, светли и подредени като контрапункт на досегашните тъмни, мрачни и схлупени обекти. Наново тече и лицензиране на производителите, като тук е направо джунгла - до 30 август имаше регистрирани 360 марки, 230 от които чуждестранни, а останалите - местни.

Магазините ще отворят навръх поредица от религиозни празници за Индия, в които употребата на алкохол не е никак препоръчителна. Тъй че властите се надяват най-сетне търсенето и предлагането да се срещнат. Историята дотук обаче предполага, че със сигурност ще има някоя нова изненада.

 

Ключови думи:

политекзотика, Индия