Quantcast

Медия без
политическа реклама

Семейство обиколи света, плащайки единствено с биткойн

На българо-турската граница няма начин да се разплатиш с криптовалутата, за разлика от Словения и Италия

26 Февр. 2021
архив
Биткойнът има характеристиките на стока и на валута.

На граничния пункт Капъкуле, между Турция и България, биткойнът не се приема като начин за плащане на такса за виза за краткосрочно пребиваване или транзит. Това обаче не спира холандското семейство Тайхут, разказва CNBC.

През последните 4 години семейството се изхранва единствено чрез криптовалутата. След като закриват активите си - от сметките си в пенсионния фонд и автомобилите си до дрехите и играчките на децата, те залагат всичко на волатилния биткойн, който през 2017 г. струва едва 900 долара. Също така се заричат никога повече да не плащат за услуга или стока, ако плащането не става с криптовалута.

"Чакаме, докато не открием човек, който е готов да приеме биткойн. Ако опиташ да живееш единствено с криптовалута, животът има плюсове и минуси", разказва Диди Тайхут, бащата в т. нар. биткойн семейство.

Откакто Тайхут обръщат всичко в биткойн през 2017 г., те обикалят над 40 държави. Масовото приемане на криптовалутата през последните няколко години улеснява семейството да извършва сделки, но за да преживяват, са принудени да бъдат креативни. 

 

С комбинация от бартер, пазарене, дебитна карта с биткойн,

 

както и убеждаване на продавачите да приемат криптовалутата, холандското семейство успява да пропътува по-голямата част от Европа, Азия и Океания. Семейство Тайхут разказват, че има две места на планетата, където може да платиш абсолютно всичко с биткойн - столицата на Словения Любляна и малкият италиански град Роверето.

В Любляна семейството плаща с криптовалута неща като ремонт на автомобила и билети за кино, а в Роверето е възможно да си купиш мотор, да плащаш данъци и такси и дори да се подстрижеш. "Винаги казвам на хората, че няма да се подстрижа, ако не намеря фризьор, който приема биткойн", казва Диди Тайхут. За него фактът, че едновременно малък град и столица на държава са приели от все сърце криптовалутата, е знак, че това е възможно навсякъде. По негово мнение всяка държава, всеки град в света може възприеме по същия начин биткойна за разплащане или актив за съхраняване на стойност.

В първия ден на 2021 г. биткойнът

 

достигна рекодната стойност от 30 000 долара

 

"Биткойнът все по-често e включeн в пo-глoбaлни инвестициoнни пopтфeйли, тъй кaтo пpитeжaтeлитe мy се paзшиpявaт oтвъд cпeкyлaнтитe“, пишe cтoкoвият cтpaтeг нa Вlооmberg Іntеllіgеnсе Maйк Maкглoун. Някои анализатори вече виждат на хоризонта ниво за най-известната криптовалута от $250 000 и дори от $400 000.

Друг голям привърженик на биткойна, възпитаникът на Goldman Sachs Раул Пол, написа в Туитър, че вижда криптовалутата 10 пъти по-скъпа от сега в едногодишен период. Неговата цел за декември 2021 г. е биткойнът да поскъпне до 250 000 долара.

Колкото повече инвеститори избират да задържат своите биткойни, толкова по-често се повдигна въпросът дали те всъщност са стока или валута. С тях може да се купува, продава и оценяват продукти. Големи играчи като Paypal вече позволяват на потребителите си да заплащат техните покупки с биткойн. Така че да - валута е.

Но биткойнът в същото време прилича много на златото и петрола. Стойността му е високо волатилна, има пазар, на който се купува и продава подобно на останалите стоки. Можеш и да спекулираш с цената му в бъдеще на пазара с деривати. Освен това през 2015 г. Комисията за търговия със стокови фючърси в САЩ класифицира официално биткойна като стока.

Биткойнът изглежда се вписва и в двете определения - валута и стока. Дори семейство Тайхут, които почти половин десетилетие използват криптовалутата, смятат, че ролята на тази монета се променя фундаментално. "Смятам, че биткойнът постепено се превръща повече в актив за съхраниение на стойност. Виждаме монетата като кюлче дигитално злато, което понякога значително увеличава стойността си, но също така може да платиш с него в магазина", обяснява Диди Тайхут.

Още по темата