Quantcast

Медия без
политическа реклама

КАРИЕРИ

Полубългарката, която дръзна да атакува Орбан

Клара Добрев вдъхновява унгарците да отхвърлят автокрацията

05 Ноем. 2021
Дойче веле
Клара Добрев

Клара Добрев е родена на 2 февруари 1972 г. в София и е записана с името Клара Петрова Добрева. Баща ѝ Петър Добрев е българин, майка ѝ Пирошка Апро - унгарка. 49-годишната Клара е заместник-председателка на Европарламента и новата надежда на унгарската опозиция. Хората на премиера Виктор Орбан я мразят от сърце, писа електронното издание на радио "Дойче веле".

Пътят ѝ  към унгарските политически среди е проправен от майка ѝ, която е дъщеря на високопоставения унгарски комунист Антал Апро, заемал поста министър на индустрията през 50-те и 60-те години. Икономистката Пирошка Апро ражда дъщеря си, докато работи в унгарското търговско представителство в НРБ. През 1988 година тя става заместник-министър на финансите в Унгария.

Днес дъщерята Клара Добрев вдъхна надежда на унгарската опозиция, че най-сетне може да отстрани Виктор Орбан от власт, който е несменяем премиер от 2010 г. (преди това е заемал поста и през периода 1998-2002 г.).

Добрев неочаквано спечели първия тур на първичните избори, в които унгарската опозиция гласува за своя общ кандидат на парламентарните избори идната пролет. Тя получи 35% от вътрешнопартийните гласове и показа, че има силен политически потенциал. Младата икономистка, юристка и майка на три деца е евродепутат в Брюксел и се справя отлично в международна среда, защото говори перфектно немски, английски и български.

Нападки заради комунистическото минало на дядо ѝ

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" припомня, че политическата й кариера не е лесна, защото постоянно е прицел на очерняща кампания. Тя е съпруга на бившия премиер социалист Ференц Дюрчан, който е бизнесмен и милионер. В германското издание четем: „Често пъти използват семейната ѝ история, за да дискредитират Клара Добрев. Дядо ѝ по майчина линия е високопоставен политик в комунистическа Унгария, когото хората много мразеха. Противниците на Добрев периодично повтарят, че нейното мислене е продукт както на манталитета на някогашната комунистическа номенклатура, така и на по-сетнешния ѝ елитарен живот в капиталистическия свят“.

Клара Добрев очевидно разбира, че има достатъчно противници, включително вътре в опозицията. И затова действаше много предпазливо. „Един силен лидер трябва да може не само да разделя, но и да обединява", казва тя.

Биографията й свидетелства за нейната амбициозност

През 1997 г. завършва висше образование в юридическия факултет в Будапеща, а след това защитава докторат и става преподавател по финансово право в будапещенския университет ЕЛТЕ. Между 1995 и 1997 г. работи като секретар във финансовото министерство на Унгария, а от 1997 до 2002 г. – във фирмите на съпруга си, от когото има не само три свои деца, но и две доведени от преднишния му брак.

От 1994 г. е член на Унгарската социалистическа партия. На местните избори през 1994-та е личен секретар на социалистическия кандидат за поста главен кмет на Будапеща. През 2001-2002 г. е шеф на предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария между 2002-2004 г.

От 2002 до 2004 г. е заместник-председател на Службата за фондове от Европейския съюз към унгарското правителство, но след избирането на съпруга ѝ за министър-председател подава оставка. Връща се в политиката през 2019 г., когато на европейските избори нейната партия изненадващо печели 16%, което ѝ осигурява място в Европарламента. Малко след това е издигната за заместник-председател на ЕП от Групата на социалистите и демократите.

Всички срещу Орбан

Шест партии, включително социалистите, Демократична коалиция, либерали и бившата крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „Йобик“, обединиха силите си срещу Орбан за вота догодина. Това е първият обединен фронт срещу премиера националист. Клара Добрев се представи по-силно от главния си съперник в опозиционните среди левия кмет на Будапеща Гергей Карачон (46 г.), който победи на изборите за градоначалник на столицата през 2019 г. кандидата на премиерската партия "Фидес". Но сетне загуби на втори тур първичните избори на опозицията от независимия консерватор Петер Марки-Зай. Това означава, че няма да влезе в пряк сблъсък догодина с Виктор Орбан за премиерския пост, но опозицията ще продължи да разчита на нея като влиятелен фактор за привличане на симпатизанти. Очертават се най-оспорваните парламентарни избори от повече от десетилетие. Орбан и "Фидес" държат властта до голяма степен поради избирателната система, която облагодетелства големите партии.

"Няма да спрем, докато не победим Виктор Орбан и неговия режим - омръзнал ми е неговият мачизъм и популизъм", заявява Добрев, която настоява да се намали бедността и да се въведе еврото в Унгария. 

В интервю за италианския вестник "Република" тя каза преди загубата си от Марки-Зай: „Искам да спечеля срещу Орбан като жена, да върна на моята Унгария европеизъм, демокрация, равенство между половете и да смажа корупцията и тъмните отношения с Русия и Китай. Унгарците биха искали най-сетне жена за премиер, защото им е дотегнало да сочат тяхната държава като мачистка, с най-малко представителство на жените. Мисля, че това може да е предимство".

Когато описва какво би оставил след себе си Орбан, сякаш говори за обстановката в България след дългото управление на Бойко Борисов. "Орбан използва фондовете на ЕС за лични цели и за интересите на олигарсите от неговия клан. Заедно с това държи заплатите на ниско равнище. За растеж се нуждаем от европейска минимална работна заплата (нашата е сред най-ниските в ЕС), от инвестиции в образованието, здравеопазването и научните изследвания, нуждаем се от преразпределение на доходите“.

Решението е борба с корупцията

"Орбан и олигарсите са завладели голяма част от националното богатство: магистрали, университети, езера като Балатон. Бяхме страна, на която се възхищаваха и я поставяха в авангарда на Централна Европа. А сега сме лидер по хомофобия, ксенофобия и омраза", казва Клара Добрев пред италианското издание. А след това се обръща с призив за по-широка подкрепа в Европа: "Призовавам всички европейски демократи - помогнете на унгарската демокрация срещу Орбан да защитим и вашите демокрации, борете се за нашата и вашата свобода".

 

Още по темата