Медия без
политическа реклама

Пътешествие

Най-новите музеи на планетата ще ви смаят

От Гиза и Дубай до Сидни и Сиатъл невероятни сгради, колекции и инсталации водят в древното минало и фантастичното бъдеще

 Музеят в Дубай, който отваря прозорец към бъдещето.
Музеят в Дубай, който отваря прозорец към бъдещето.

Напук на пандемията изкушенията за неуморните и любознателни туристи по света се множат и стават все по-неустоими. През 2022 г. отвориха или ще отворят врати нови музеи, които надхвърлят по мащаби, богатство и въображение всичко, което сме виждали досега. Те поразяват с експонати, с архитектура, с интериор. В тях има роботи и древни пирамиди, подводни скулптури и футуристични артинсталации. 

 

Запознайте се с бъдещето, Дубай
 

Музеят на бъдещето ще пренася посетителите в 2071 г.  Не, никой не се е върнал от пътуване напред във времето, за да разкаже, но създателите на проекта искат да покажат една възможна версия на света след няколко десетилетия - чрез интерактивни изложби, прожекции и събития. Очаква се да заработи тази година.

Това е един от най-сложните архитектурни проекти в света. Необичайната форма се нарича тор. Дело е на архитекта Шон Кила от компанията Killa Design, която печели конкурса през 2015 година. Футуристичната сграда е на няколко тематични етажа -  пътувания в космоса, промени в климата, грижа за природата, здраве и духовност и  т.н. 

Музеят е замислен като "витрина" на иновациите и технологиите. А също и като алтернатива на традиционните за Дубай небостъргачи.  Височината му е само 78 м.

Самата форма е метафора -  овалната конструкция с изложбени зали вътре символизира човешкото познание, а празното пространство е прозорец към неизвестното. 

Музеят чудо е с площ 30 000 кв. метра. Има 6 изложбени етажа. Сребристата фасада, облицована с неръждаема стомана, се състои от 890 панела от фибростъкло. На нея са изписани, или по-точно са изрязани, стихове на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Калиграфските знаци имат специална функция - те са прозорци на музея. Нощем за осветяването им ще бъдат необходими 14 км светодиодни лампи.

Авангардната сграда ще е с най-високия възможен клас за енергийна ефективност и екологичност - ще притежава сертификат  LEED Platinum.

Съкровищата на  Древен Египет 

Строителството на GEM - Великия египетски музей, продължава 20 години. Очаква се да отвори врати в късната есен на 2022 г. Музеят се нарича велик, защото ще засенчи с мащабите си сегашния, разположен в столицата Кайро. Новата сграда гигант е с площ 500 000 кв. м. Разположена е в Гиза край Долината на фараоните и е като модерен "двойник" на пирамидите. GEM ще е най-големият музей в света, посветен на една цивилизация.

Проектът е на ирландската архитектурна фирма Heneghan Peng и струва около 1 млрд. долара. Големият египетски музей ще съхранява най-малко 50 000 древни артефакта, включително и масивна 3200-годишна статуя на Рамзес II. Тук за първи път ще бъдат показани всичките 5000 съкровища, открити в гробницата на Тутанкамон, вкл. и златната маска, с която фараонът е бил погребан. Саркофазите на  древноегипетския владетел са най-масивните експонати - единият от тях тежи 2600 кг.

В работата по мащабния проект участват специалисти от шест държави – Египет, Великобритания, Ирландия, Австрия, Канада и Нидерландия, а Япония е осигурила половината от финансирането му на стойност 1 милиард долара.

 

Рифът, Маями Бийч
Макар и да не е музей в класическия смисъл на думата, новият ReefLine на Маями със сигурност ще привлече както любителите на изкуството, така и тези на гмуркането. ReefLine всъщност е дълъг 11 км подводен скулптурен парк, следващ линията на изкуствен риф.  За целта се инсталират бетонни модули на около 270 метра от бреговата линия на Маями Бийч.

Проектът се осъществява на етапи, като идеята е да се формира изкуствен риф, а по протежението му на дъното сред корали, морски звезди и други и други океански обитатели ще бъдат разполагани  артинсталации. Очаква се откриването на първата подводна "изложба" да е през лятото на 2022 г.

Проектът е на архитектурно студио OMA.

 

Възходът на роботите, Сеул

Robot Science Museum в  Южна Корея със сигурност ще привлича много туристи и любители на технологиите и научната фантастиката. Самата сграда на този музей, посветен на роботиката, е една от атракциите му - тя е построена с помощта на дронове и на роботи, които през последните две години са се занимавали с 3D отпечатване на бетонни конструкции, формоване, заваряване и сглобяване на металните плочи, които покриват фасадата. 

Когато музеят отвори врати, посетителите ще видят най-новото в областта на изкуствения интелект, холограмната технология, виртуалната реалност и роботиката.

 

Всичко за "Бродуей" 

Този нов музей ще разказва за знаменития театър в Манхатън, променил развлекателната индустрия. Ще се намира на "Тайм скуеър" и ще бъде открит през лятото . Планът беше да заработи още миналата година, но пандемията попречи. 

Идеята на създателите е чрез видеопрожекции и интерактивни преживявания да покажат възхода на развлекателната индустрия. Специална изложба ще разкрива детайл от "кухнята" на правенето на мюзикъли.  

"Бродуей" (означава широк път) е името на легендарната улица в Ню Йорк, на  която е кръстен и театърът.  Авенюто е сред десетте най-дълги улици в света, има 25 километра в самата "Голяма ябълка", а след като напусне остров Манхатън, продължава още 55 км, преминавайки през целия Ню Йорк. Всяка вечер на сцените на "Бродуей" има едновременно десетки представления, невероятни шоу програми, огромен избор от мюзикъли за всеки вкус, като "Фантомът на операта", "Кралят лъв" и .т.н.

 

NFT Museum, Сиатъл

Този музей е наистина необикновен  - става дума за дигитално изкуство, и не случайно се намира в един от най-големите технологични центрове на САЩ.  
За да осъзнаете що за музей е този, трябва да имате представа какво е NFT. Съкращението идва от Non-fungible tokens, т.е. незаменими токъни. NFT са поредният феномен от рода на криптовалутите. След като през миналата година аукционната къща Christie's продаде първото в света NFT произведение на изкуството, представляващо колаж от дигитални изображения, за внушителната сума от 69.3 млн. долара, технологията NFT привлича все повече погледи. NFT трансформира дигитални творби - картини, видеа и др., в уникален актив със собствена стойност.

Звучи сложно, но тази иновация носи сериозни приходи за много артисти, музиканти, инфлуенсъри и, разбира се, инвеститори, които влагат луди пари, за да притежават NFT версия на дигитално изображение, коментира CNN. Ето няколко примера - първата публикация на Джак Дорси в Twiter бе продадена за 2.9 млн. долара. Видеоклип, показващ забивка на баскетболната звезда Леброн Джеймс, бе изтъргуван за над 200 000 долара, а NFT версията на популярно GIF изображение на летяща котка отпреди 10 години намери купувач за 600 000 долара.

„Има много хора, които се наслаждават да подкрепят работата на независими творци, като купуват творбите им“, “Други са привлечени от  възможността да придобият уникален дигитален актив, който никой не може да копира или да твърди, че има притежание над него", обяснява Майк Щайб, изпълнителен директор на Artsy. Ценовите рекорди при NFT се движат до голяма степен от нови крипто милионери и милиардери, които искат да диверсифицират биткойн притежанията си. 

Една от целите на създателите на  Seattle NFT Museum Дженифър Уанг и Питър Хамълтън е да образоват хората в е-технологиите и да им позволят да се запознават с произведения на цифровото изкуство в "старомоден" музей. 

 

"Три в едно", Осло 
Новият Национален музей - Nasjonalmuseet,  се очаква да отвори врати през юни. Той се простира на близо 50 хиляди кв. м, което го прави най-големия скандинавски музей. Всъщност е "три в едно" -  грандиозната сграда, проектирана от немските архитекти Kleihues Schuwerk, ще е дом едновременно на Националната галерия, Музея за съвременно изкуство и Музея на декоративните изкуства и дизайн.   

От Nasjonalmuseet се открива прекрасна гледка към площада на кметството и крайбрежната улица на норвежката столица.  Тук ще бъдат изложени повече от 5000 произведения на норвежки и чуждестранни майстори на изобразителното изкуство от различни епохи. Сред забележителните експонати са емблематичната за страната творба на Харалд Солберг  „Зимна нощ в планините“, "Писъкът“ на Едвард Мунк, автопортрет на Винсент Ван Гог.

Новата сграда е част от продължаващото 30 години обновяване на крайбрежието. Тук някога е имало корабостроителница.


 


 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

музеи, атракции

Още по темата