Медия без
политическа реклама

Ватикана отваря отново музеите

31 Яну. 2021
От утре музеите на Ватикана са отворени
EПА/БГНЕС
От утре музеите на Ватикана са отворени

Музеите във Ватикана, включително Сикстинската капела, отварят отново врати на 1 февруари. Тя бяха затворени в продължение на 88 дни заради ограниченията срещу разпространение на коронавируса. Това е най-продължителното им затваряне от Втората световна война насам, отбелязва АФП.

Посетителите ще могат отново да се насладят на световноизвестните колекции, като за целта е необходимо да резервират предварително билети, за да получат слотове за влизане.

Кураторите на изложбите използваха времето, през което музеите бяха затворени, за поддръжка и ремонт. Това включва внимателно почистване на стенописите от XV век в Сикстинската капела, която обикновено привлича шест милиона посетители годишно.

„Музеите на папата ви очакват с удоволствие!" се казва в съобщение.

Новината идва на фона на облекчаването на коронавирусните ограничения, като от понеделник всички италиански региони, с изключение на пет, попадат в „жълтата“ категория с нисък риск. Това позволява на баровете и ресторантите да заработят отново през деня, както и музеите.

Италианските острови Сицилия и Сардиния и регионите Умбрия, Пулия и автономната провинция Южен Тирол са единствените райони, в които все още действат по-строги ограничения, в сила за „оранжевите“ зони със среден риск.

Продължава да функционира полицейския час за територията на цялата страна, а сервирането на храна и напитки в баровете и ресторантите трябва да приключи в 18:00 часа.

Италия беше първата европейска държава, която се сблъска в пълна сила с пандемията от коронавирус в началото на 2020 г. Заключването на цялата страна, сривът на туристическата търговия и широкото затваряне доведоха икономиката до дълбока рецесия.

 

Ключови думи:

Ватикана, музеи, отваряне

Още по темата