Медия без
политическа реклама

Ватиканът одобри благословията за еднополовите бракове

18 Дек. 2023
Протест на ЛГБТИ хора срещу акция на ултракатолически общности срещу тях във Валпарайсо, Чили.
EПA/БГНЕС архив
Протест на ЛГБТИ хора срещу акция на ултракатолически общности срещу тях във Валпарайсо, Чили.

Ватиканът обяви днес със знаково решение, одобрено от папа Франциск, че римокатолическите свещеници може да дават благословия на еднополови двойки, стига тя да не е част от нормативните църковни ритуали или литургии, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Документ от ватиканската доктринална служба гласи, че подобни благословии няма да узаконят необичайните ситуации, но ще бъдат знак, че Бог приема всички. Беше обявено, че свещениците трябва да решават при всеки отделен случай от този род дали да дават благословия, като "не бива да възпрепятстват или да забраняват приобщаването на хора в лоното на църквата във всяка ситуация, в която те търсят Божията помощ, просто чрез една благословия".

Ройтерс припомня, че през октомври папа Франциск е намекнал, че на дневен ред стои нормативна промяна, в отговор на въпросите, поставени от петима консервативни кардинали в началото на синодалното заседание на епископите във Ватикана. Докато отговорът на предстоятеля на римокатолическата църква през октомври е бил по-завоалиран, то разпространеният днес документ от осем страници с подзаглавие "За пастирския смисъл на благословиите" назовава конкретни ситуации.

Прилежащ към него раздел от 11 страници е озаглавен "Благословии на двойки в необичайни ситуации и на еднополови двойки".

Римокатолическата църква проповядва, че привличането между хора от един и същи пол не е грях, но съвокуплението между тях е грях. Откакто бе избран за папа през 2013 г., Франциск се опитва да отвори повече църквата с паство от 1,3 милиарда души по света за представителите на ЛГБТ общността, без да се променя в същото време католическата доктрина по въпроса за еднополовите връзки, посочва Ройтерс.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ватикана, гейбракове

Още по темата