Медия без
политическа реклама

Минеков предава картина на Иван Вукадинов на Ватикана

"Чили" пътува към Ватиканските музеи близо половин век

07 Окт. 2022
Министерство на културата

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще предаде картината на изтъкнатия български художник Иван Вукадинов за колекцията на Ватиканските музеи. Това ще се случи на 10 октомври, понеделник, на официална церемония в Рим в присъствието на близки на художника. Така произведението вече ще краси музеите на Ватикана редом със Сикстинската капела и Стаите на Рафаел. Но пътят до този момент е дълъг - почти половин век. Събитието съвпада и с 90-годишния юбилей на Вукадинов.

Картината му впечатлява ватиканските експерти, когато участва в изложба на българско изкуство в Рим в средата на 70-те години на миналия век и те пожелават да я придобият за колекцията на Ватиканските музеи. От страна на българската държава обаче се получава отказ с основанието, че тя е  национално богатство и не се продава. Разбирайки за отказа, Вукадинов се обижда на тогавашната система, която отказва изкуството му да бъде представено по света. Зарича се да не показва никога творчеството си в България. Чак през 2006 г., почти три десетилетия след промените, се завръща в художествения живот на София, участвайки в една изложба годишно.

През януари тази година, когато се разбра, че картината "Чили" (известна и с името "В памет на героите") ще отпътува за Ватикана в близкото бъдеще, галерия "Ракурси" организира уникална изложба - с една-единствена картина. В продължение на три дни творбата на Иван Вукадинов беше единствената изложена в експозиционното пространство.

На Ивановден по традиция, започнала с произведения на Иван Кирков и Иван Вукадинов, всяка година галерия „Ракурси“ показваше изложби на художници, носещи името Иван. Това продължи шест зими, от 2006-а до 2011 г.

 

Иван Вукадинов е роден през 1932 година в пернишкото село Ломница. През 1960 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност "Живопис" при проф. Ненко Балкански. Участвал е в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. Има самостоятелна изложба в София през 1975 г. и четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето през 70-те години на 20 в., които го правят известен и търсен сред италианските колекционери. Италианският мултимилионер и колекционер Марсело Данон казва за негова творба: "За тази синя картина на Иван Вукадинов ще построя специално стълбище."

Вукадинов е безспорен авторитет за колеги, критика и ценители, автор с вроден аристократизъм и специфичен стил. А заради скромността и смелостта си да избира винаги достойнството си, е определян и като самотник. Неговите произведения имат дълбоко символно и експресивно звучене, постигнати чрез експерименти с формата, цвета и техниката. Основните въпроси, които изследва, са за времето, материята, края на безкрая, вечността. Използва класически техники на старите майстори, често сред тях е техниката "енкаустика". Проф. Аксиния Джурова е изследовател на творчеството на големия български живописец и автор на двете монографии, писани за него – "Иван Вукадинов, представен от А. Джурова", изд. "Български художник" (1978) и "Ivan Vukadinov presented by Axinia Džurova", издадена през 2015 г. от Национален дарителски фонд "13 века България".

Предния ден преди церемонията, 9 октомври, министър Минеков е поканен, в качеството си на официално лице, да присъства на литургия, водена от папа Франциск пред базиликата "Св. Петър".
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?