Медия без
политическа реклама

Ватиканът смята да канонизира 15-годишен младеж

24 Май 2024
Карло Акутис умира на 15 години от левкемия
Карло Акутис умира на 15 години от левкемия

Ватиканът смята да канонизира Карло Акутис, починал през 2006 г. от левкемия на 15 години. Наричат го "покровител на интернет" и "инфлуенсър на бога".

Със свой указ папа Франциск признава второ чудо, свързано с италианския младеж Карло Акутис, и обяви, че започва процедура по канонизацията на Акутис. 

Първото признато чудо от Ватикана е изцелението на седемгодишно момче от Бразилия, който имал рядко заболяване на панкреаса. Според Ватикана той оздравял, като се докоснал до фланелка на Акутис. По този повод католическата църква го обявява за блажен. 

Второто чудо, която поставя началото на канонизацията на младежа, се случва с 21-годишната студентка Валерия Валверде. Заради травма, която получава като пада от колело, й правят операция на главния мозък. След като майка й се помолила на гроба на Акутис, Валерия започнала бързо да оздравява и скоро след това я преместили от болницата в рехабилитационен център. 

Сред католиците Карло Акутис е наричан "покровител на интернет" и "инфлуенсър на бога". Майка му разказвала, че още като 7-годишен синът й всекидневно ходел на църква и давал джобните си на просяците. В началното училище Акутис се научил да програмира и започна да прави сайтове на католически организации. 

Акутис ще стане първият светец от поколението, чието детство и юношество е минало в десетилетието 1990-2000 г. (т.нар. милениали), и единственият светец, живял през 21 век. 


 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата