Медия без
политическа реклама

Служители във Ватиканските музеи започнаха безпрецедентен протест

Те са недоволни от условията на труд

13 Май 2024
Музеите са основен доход за Ватикана, носейки милиони евро всяка година.
Pixabay
Музеите са основен доход за Ватикана, носейки милиони евро всяка година.

Четиридесет и девет служители във Ватиканските музеи започнаха безпрецедентен съдебен спор заради условията на работа и безопасността на работното място. Това може да доведе до дело срещу Светия престол, предава ''Гардиън''.

Служителите, които работят предимно като разпоредители в музеите, твърдят, че са третирани като ''стока'' от администрацията на папа Франциск, пише италианският вестник "Кориере дела Сера".

Ватиканските музеи със своите 54 галерии с безценни колекции, включително Сикстинската капела на Микеланджело, са сред най-посещаваните музеи в света. В тях работят повече от 700 души. 49-те служители са изпратили петиция до административния орган на Ватикана, в която твърдят, че трудовите правила на града държава ''подкопават достойнството и здравето на всеки служител'' заради часове извънреден труд, за които се плаща недостатъчно, както и недостатъчно ясни разпоредби за здраве и безопасност.

От обвиненията става ясно, че служителите са принудени да връщат заплати, изплатени по време на ковид пандемията поради липса на разпоредба за схеми за отпуск в трудовото законодателство на Ватикана.

Музеите са основен доход за Ватикана, носейки милиони евро всяка година. Говорителят на града държава все още не е коментирал петицията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ватикана

Още по темата