Quantcast

Медия без
политическа реклама

Четири града по света казаха "не" на автомобилите

Пандемията от ковид допринесе за извеждането на пешеходеца на преден план

16 Дек. 2022Би Би Си
ЕПА/БГНЕС
През 2020 г. кметът на Париж Ан Идалго беше преизбрана отчасти, защото подкрепи концепцията "15-минутен град".

Когато първата вълна от ковид удави събиранията на закрито в повечето страни по света, много градове отговориха на предизвикателството, като преосмислиха как би могъл да изглежда животът навън. Някои въведоха изцяло пешеходни улици, преобразиха паркинги в ресторанти на открито и добавиха още велоалеи - трансформирайки някога задръстени с коли зони в приветливи места за разходка и колоездене.

Промените се отплатиха не само чрез увеличена икономическа активност. Изследвания показаха също, че вирусът може би се разпространява не толкова бързо в предимно пешеходни квартали. И докато повечето населени места сложиха край на тези временни инициативи, тъй като животът се завръща към новото си нормално, някои градове бързо свикнаха с подобренията за пешеходците и дори се опитват да освободят още пространства от коли.

Ето четири града по света, които предприеха някои от най-смелите и най-светкавични промени в услуга на пешеходеца по време на пандемията. И по-важното - които запазиха много от тези инициативи, за да окуражат своите граждани и гости да се придвижват ходом.

 

Париж, Франция

Още преди пандемията френската столица държеше лидерство в амбицията си да подобри пешеходната среда. Като част от широкомащабните усилия на града да намали броя на автомобилите долните крайбрежни алеи по протежението на Сена бяха превърнати в изцяло пешеходни пространства като временна мярка в края на 2016 г. През 2018 г. решението остана за постоянно.

През 2020 г. кметът Ан Идалго беше преизбрана отчасти, защото подкрепи идеята "15-минутен град": нова концепция за градско планиране, която позволява на всички жители да изпълнят своите дневни задачи - от ходене на училище и работа до пазаруване - в рамките на 15-минутна разходка или колоездене. А пандемията в комбинация с редица стачки в обществения транспорт преди локдауна само засили популярността на тези човекоориентирани и екологично устойчиви инициативи.

"Красотата да се разхождаш в Париж е още по-ярка след появата на ковид - казва Катлийн Педикорд, основател на американската агенция "Живей и инвестирай в чужбина" (Live and Invest Overseas). - Общественият транспорт дълго време не беше препоръчителен, а носенето на маски създаваше допълнително неудобство. Затова все повече и повече хора започнаха да използват краката си."

Бяха устроени и нови велоалеи с цел редуциране на автомобилния трафик. Всъщност градът планира до 2026 г. да изгради още 180 км трасета за колоездачи и да осигури нови 180 000 места за паркиране на велосипеди.

"Живея в Париж от 14 години и мога уверено да кажа, че никога не съм виждала по-голяма и по-широка трансформация от тази, която се случи през последните години в помощ на колоездачите", казва американката Сади Съмнър, която управлява парижкия клон на компанията за велотуризъм "Фет Тайър Турс" (Fat Tire Tours).

Основни пътни артерии като "Рю дьо Риволи" в центъра на Париж са стеснени до едно платно за автомобили, докато велотрасетата са разширени до размера на три автомобилни ленти. Също така кметството има намерение да засади 170 000 дървета до 2026 г., за да направи града по-приветлив за пешеходци. А в очакване на домакинството на летните олимпийски игри през 2024 г. мостът между Айфеловата кула и площад "Трокадеро" ще стане също изцяло пешеходен.

Като цяло жителите на френската столица приветстват мащабните промени и дори очакват още повече.

"На местните наистина им харесва. Има по-малко коли и хората изглеждат по-спокойни", казва роденият в Париж Робенс Фил, който поддържа блога Been Around the Globe. Той има няколко предложения към пешеходно настроените пътешественици: Парк Рив до Сен - 7-километров маршрут край реката; Рю Монторгьой в сърцето на града - заради сиренето, виното и магазините за цветя; Рю Сен Рюстик в Монмартр - заради древния паваж (това е най-старата улица в Париж); и Кор Сен Емилион - заради бутиците, кафенетата и ресторантите.

 

Богота, Колумбия

Макар колумбийската столица (а и страната като цяло) винаги да е имала силна колоездачна култура - все пак това е национален спорт на Колумбия, пандемията ускори много промени за освобождаване от автомобилите. През 2020 г. кметът Клаудия Лопес разписа заповед за разширяване на вече съществуващата 550-километрова веломрежа на града с 84 км временни трасета, които впоследствие се превърнаха в постоянни.

Богота беше сред първите градове в световен мащаб, които добавиха велоалеи през пандемията, а жителите усетиха, че перманентната промяна е за добро. "Градът наистина започна да развива осезаемо амстердамско или копенхагенско усещане през последните няколко години" - казва Алекс Гияр, основател на блога Nomad Nature Travel, живял в Богота по време на пандемията. - По всяко време на денонощието на улицата има толкова много колела. Силно вдъхновяващо е."

В неделя и на национални празници автомобилите са напълно забранени в определени зони, което привлича над 1,5 млн. колоездачи, пешеходци и бегачи всяка седмица. Освен това новите градски автобуси на ток и природен газ допълнително подобряват транспортната система, отчитат местните. "Духът на Богота се промени. Сега е много по-лесно, спокойно и безопасно да се придвижваш из града", казва родената в колумбийската столица туристическа блогърка Хосефин Ремо.

Тя препоръчва на посетителите историческия квартал "Ла Канделария", където се е родил градът преди повече от 400 години - там те ще намерят много музеи и ресторанти във вековни сгради. Другото задължително място по нейните думи е паркът "Усакен", който всеки уикенд предлага пазар на открито, където може да бъде опитана традиционна колумбийска храна.

 

Милано, Италия

Италия беше една от страните, които бяха засегнати най-тежко в началото на пандемията, и нейните градове трябваше да се адаптират бързо, за да осигурят алтернативи на гъсто населения обществен транспорт. През лятото на 2020 г. Милано се зае с амбициозен план за разширяване на тротоарите и велоалеите по протежение на 35 км пътища, които дотогава бяха концентрирани върху автомобилния трафик. Промените преобразиха града, донасяйки със себе си повече заведения за хранене и пазари на открито, както и нови градски градини.

"Това не е Милано, който си спомням отпреди 10 години, когато бях в университета - казва местната жителка Луиза Фаварето. - Обожавам концепцията за 15-минутния град (която италианският град експлоатира също като Париж) и съм впечатлена от развиващата се инфраструктура на града, която дава приоритет на хората пред автомобилите." Тя забелязва засилване на чувството за общност от "стария свят", както го нарича, тъй като има все повече и повече причини човек да бъде навън и да комуникира с други хора очи в очи.

Новият район "Сити Лайф" е не само най-голямата зона без коли в Милано, но и една от най-големите такива в цяла Европа. "Пълно е с обществени зелени пространства и безброй велоалеи и сякаш предлага поглед към бъдещето на Милано", казва Фаварето.

Тя препоръчва разходка по каналите на Навили, комбинирана с вечеря в заведенията на открито, както и неговия нощен живот. Северният квартал "Изола" пък е преобразен от индустриална зона в район за пешеходци и колоездачи, пълен с кафенета, галерии и бутици.

Освен това туристите не бива да се тревожат, че няма да си намерят колело. Градската услуга BikeMI предлага 300 станции в целия град, откъдето може да бъде нает както стандартен, така и електрически велосипед.

 

Сан Франциско, САЩ

Градът в северната част на Калифорния не загуби много време в началото на пандемията, преди да стартира проекта Slow Streets (Бавни улици) - програма, която използва система от знаци и препятствия, за да ограничи автомобилния трафик и скоростите по 30 коридора в опит да ги направи по-удобни за пешеходци и колоездачи. Събраните статистически данни показват, че резултатът е 50% намаление на моторните превозни средства, 17% увеличение на пешеходния трафик в делнични дни и 65% скок на велосипедния трафик през седмицата.

Макар много от улиците да бяха върнати в предпандемичния си вид, по настояване на жителите четири зони останаха за постоянно с новия си статут - Голдън Гейт Авеню, Лейк Стрийт, Санчес Стрийт и Шотуел Стрийт. Предстои провеждането на градски референдум за определяне на бъдещето и на други транспортни артерии.

"Прекрасно е, че пешеходците и колоездачите имат възможност да споделят улиците", казва местната жителка Лийт Стийл по отношение на пътищата, които все още са затворени за коли. - Виждаш семейства да се разхождат, деца да играят. Преживяването е съвсем различно."

Тя отбелязва също, че градът е вложил много средства и усилия в изграждането на по-добри трасета за велосипеди и сега те са много по-ясно обозначени от преди. Препоръката ѝ е всеки квартал на Сан Франциско да бъде разглеждан поотделно, тъй като по думите ѝ всеки има "свое собствено усещане и характер": обсипаният с дървета "Хейс Вали" заради луксозния и модернистичен дух; Аутър Сънсет заради спокойната сърфистка атмосфера и 5-километровия плаж с бял пясък; и Норт Бийч заради оживените улични кафенета и четвъртата най-голяма пешеходна зона в града.

Въпреки че има още много какво да се направи, за да се превърне Сан Франциско в наистина пешеходен град, историята показва, че то може да бъде изпълнено. През годините природата също допринесе за новия облик - една от най-достъпните за разходка зони днес, Ембаркадеро по крайбрежието, до 1989 г. беше магистрала, преди мощно земетресение да я превърна в неизползваема за превозни средства.

 

Още по темата