Quantcast

Медия без
политическа реклама

Войната с "Хамас" ще излезе отвъд Газа

10 Окт. 2023

Войната с "Хамас" има потенциал да надхвърли границите на Ивицата Газа, защото зад терористичната организация стоят други сили и държави, прогнозира председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в предаването (О)позиция на „Сега“. Според него тя бе провокирана неусетно не само защото разузнавателните служби са пропуснали да забележат подготовката на мащабния терористичен акт срещу Израел, но и защото войната на Русия в Украйна е фокусирала вниманието на света другаде.

Сега се забелязва обратният процес. Бойният флот на страни от НАТО в Средиземно море, който през последните години следеше събитията в Черно море дистанционно заради ограниченията на конвенцията от Монтрьо, се насочи към Източното Средиземноморие. Това е знак за подкрепа на Израел. Русия вероятно е доволна да се отклони западната мощ в друга посока.

Дали е пропуснато нещо от службите за сигурност на Израел ние едва ли ще разберем, каза още Йордан Божилов.  Но припомни, че важна част от дейността на една специална служба е какво следва от информацията, която събира, кой взема решенията. „Това е ключовото. За мен е много важно защо е имало концерт близо до Газа и разбираме, че е нямало достатъчно охрана“ –добави експертът по сигурност.

Йордан Божилов не очаква да се надигне нова мигрантска вълна към България и Европа, но вижда като пряка негативна последица за страната ни поскъпването на петрола. По негово мнение държавата трябва да поддържа постоянна бдителност, защото изненади могат да се очакват не само от "Хамас", но и от военното крило на "Хизбула" и други терористични организации.

Още по темата