Медия без
политическа реклама

В Украйна са разочаровани от Германия и разчитат на САЩ и НАТО

Русия ще предизвика ескалация на напрежението чрез своите проксита в Донецк и Луганск, прогнозира журналистът Красен Николов

26 Яну. 2022

В Украйна разчитат на подкрепата на НАТО и основно на САЩ, но са много разочаровани от ЕС, особено от Германия.

Така обобщи ситуацията в предаването на "Сега" (О)позиция Красен Николов, журналист от "Медиапул" и главен редактор на EURACTIV-България. Той е единственият български журналист, който в момента е в района на конфликта.

"За украинците проблемът със "Северен поток 2" е съдбовен. Те смятат, че с него Германия реално е допуснала да се стигне до тази ескалация, защото Русия може да продължи да си продава газа и докато се бие с Украйна", каза Николов. За него е странно защо България изобщо не съществува в този разговор. "Украинците обвиняват Германия, но не отварят дума за Турски поток, а те са свързани", смята той.

В Украйна не очакват поне в началото пълномащабни военни действия от руска страна. Те смятат, че Русия ще предизвика ескалация на напрежението чрез своите проксита в Донецк и Луганск и в зависимост от реакцията на украинските сили, ще търси задълбочаване на конфликта. Накрая конфликтът ще влезе в някаква замразена фаза, която се наблюдава в Южна Осетия и Абхазия.

От разговора ще разберете още:

- Как обикновените украинци живеят в очакване на конфликта

- Подготвена ли е украинската армия за сблъсък с руската

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата