Медия без
политическа реклама

Тласкат ни към подмяна на удобния главен прокурор с друг

12 Май 2023

Не мога да съм убедена, че тук става въпрос за някаква кардинална промяна. Това коментира в предаването (О)позиция на "Сега" Атанаска Дишева, която е член на Висшия съдебен съвет от съдийската квота, на въпрос за задните мисли на ГЕРБ и ДПС, които се рязко разграничиха от главния прокурор. (Интервюто с Дишева е записано часове преди да стане ясно, че шестима от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет са внесли искане за уволнение на Гешев.)

Запитана дали е възможно просто да наблюдаваме подмяна на един удобен главен прокурор с друг, например - Борислав Сарафов, Атанаска Дишева отговори: "Не знам какви интереси движат политическите сили да правят такива категорични изявления, които все пак чувствително се различават от доскоро поддържаната от тях позиция. Вероятно е възможно да се направи подмяна. Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор и непрекъснато е поддържал позицията на главния прокурор".

"В прокуратурата е налице противопоставяне, което виждам за първи път. Подобно противопоставяне на един прокурор на главния прокурор просто не е имало през последните години", посочи тя по отношение на раздора Гешев-Сарафов. И допълни, че много често Гешев обвинява други лица, че използват политическо говорене, но неговото говорене е насочено към политиката и към политиците.

Според Дишева от началото на мандата на Гешев е имало много по-фрапиращи случаи, в които той е имал обоснована причина да подаде оставка, но не го е направил. Според нея и сега той няма да промени позицията си. 

"Имаше много основания за неговото отстраняване", припомни тя.

Дишева е изумена защо в четвъртък Висшият съдебен съвет отказа да включи в дневния си ред обсъждане на въпросите около взрива и обвиненията на Сарафов, че Гешев се е намесил по разследването, нареждайки израелският експерт да бъде пуснат на мястото. По думите й мнозинството продължава линията на поведение, която следва още от избирането на Гешев за главен прокурор. 

На въпрос дали обръщането на ГЕРБ и ДПС ще доведе и до обръщане на позициите сред членовете, пратени в съвета от тези партии, Дишева отговори: "Много ми се иска да отговоря, че колегите не се влияят от политическите настроения или събития. Иска ми се да вярвам, че произнасянето им е в резултат на конкретната им преценка. За съжаление реалностите сочат на нещо различно".

Още от коментара на Дишева - вижте във видеото.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата