Медия без
политическа реклама

ПП и ДБ пожертваха местните избори

11 Септ. 2023

Виждам едно нежелание за спечелване на тези избори от страна на ПП-ДБ, а партията на Кирил Петков и Асен Василев налага на ДБ кандидати във всеки областен град. Това заяви Николай Янев – бившият председател на местната организация на „Да, България“ в Пазарджик в предаването „(О)позиция“ с журналиста Людмил Илиев. Той напусна партията в знак на несъгласие с тактиката на дясното обединените за предстоящите местни избори.

Проблемът според него са компромисите, направени от ДБ в името на т.нар. сглобка. Той открои назначенията, които се правели в района му от страна на кабинета „Денков-Габриел“. Например, за областен управител е посочен действащ общински съветник от ГЕРБ. „Назначенията на различни служби в региона не стават с конкурс, а от една институция се местят хора в друга, които са кадри от предишното управление на страната. Не виждам някаква промяна в тази посока“, изтъкна Янев.

Той разказа, че в „Да, България“ са разбрали от медиите и Фейсбук за намерението на ПП да номинира депутата Петър Куленски за кандидат-кмет на Пазарджик. Правени са били опити да се водят преговори с ПП с идеята да се издигне независим кандидат за по-широко представителство. От местната структура на ПП обаче заявили, че са получили инструкция да търсят свои хора за областните градове.

Според Янев зародишът на проблемите е коалицията с ПП, направена за последните парламентарни избори. „Това обединение се пришива към статуквото“, смята той. Бившият местен лидер на „Да, България“ твърди, че е опитвал да разговаря с партийното си ръководство от месеци, но от това не произлязло нищо. „Има екип в София, който води преговорите на централно ниво, и на нас ни се спускат квоти – за места в листи, къде ще има кметове, къде няма да има, кои места са за ДБ, кои са за ПП“, обясни Янев. Същото се отнасяло и за кадровите назначения – първо се искали предложения от местната структура, а после се спускали други.

Янев счита, че ДБ отстъпва на ПП – вероятно защото го смята за коалиционния партньор с по-голяма електорална тежест. Според него идеята да разрешават споровете между двете формации като се издигат независими кандидати е нереалистична, тъй като не може да сработи толкова близо до изборите.

 

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?