Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мария Габриел е хубав блъф на Борисов

10 Май 2023

Номинацията на еврокомисаря Мария Габриел за премиер е един хубав вътрешнополитически блъф на лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. Такава оценка направи журналистът и коментатор Петко Георгиев в предаването „(О)позиция“ с журналиста Людмил Илиев.

Такъв министър-председател би имал предимството на отворените врати на Брюксел, тъй като ще се възприеме като ярък знак, че се търси правителство, което да задълбочи интеграцията ни в ЕС. В същото време, изтъкна Георгиев, подобен премиер би носил и недостатъка, че знае твърде малко за българската вътрешна политика, както и това, че зад гърба му стои лидер като Борисов, който е труден за преглъщане от останалите политически сили в парламента.

Само с жеста за Мария Габриел нещата няма да станат, трябва и категоричен жест към европейските ни партньори за промяна в прокуратурата и в съдебната власт като цяло. Така България ще изпрати стабилен сигнал към скептиците в еврозоната и в Шенгенското пространство, смята Георгиев

Журналистът очаква, че най-вероятният изход от настоящата ситуация е опит да се сформира правителство под ореола на еврокомисаря и с подкрепата на ДПС, БСП и ИТН. Според него такъв кабинет ще може да разчита на ситуационна подкрепа на по-голямо мнозинство, включващо ПП и ДБ, по теми като правосъдната реформа, Шенген и еврозоната.

 

Още по темата