Медия без
политическа реклама

Играта с фашизма ще стане „играчка-плачка“

27 Юни 2023

Ситуацията с крайнодесните сили в България е изключително тревожна, страната се намира във ваймарския си момент, в среда на протофашизъм, която го подхранва и укрепва. Това посочи историкът и журналист Явор Сидеров в предаването „(О)позиция“. С действията си властта подхранва фашизма и има риск от „играчка-плачка“.

Фашизмът се подхранва през слепотата на институциите, нежеланието да се адресират проблемите на маргинализирани социални групи, неспособността да се адресират неравенствата в обществото, да бъдат ударени вътрешните и външни източници на манипулация. Това са фатални грешки, защото се заражда убеждението и в поддръжниците, и в противниците на демократичния и правов ред, че той не може да отстоява ценноситте си”, смята Явор Сидеров.

Според него политиците, на които сме поверили демократичния и правовия ред, или не могат да идентифицират социалните проблеми, или нямат умението да се справят.

„Костадинов е олицетворение на вербалното насилие, което е на ръба да се превърне в истинско насилие“, коментира историкът поведението на лидера на „Възраждане“. Той определи като демагогски твърденията на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че националистическата партия не бива да се изолира и напомни, че Борисов многократно си е сътрудничил с крайната десница. Играта на политиците с подобни сили обаче може да завърши лошо, тъй като в един момент крайните елементи се мобилизират и започват да действат по начин, който ги превръща в опасност.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата