Медия без
политическа реклама

Арабска пролет с пустинна ББуря

Уважават ме - като камила през иглено ухо

25 Февр. 2019
Конграчулейшънс на продължителя на делото на Лорънс Арабски - Бойко Банкянски! И да внимава. В пустинята има джендърни ценности.
Конграчулейшънс на продължителя на делото на Лорънс Арабски - Бойко Банкянски! И да внимава. В пустинята има джендърни ценности.

Шарм ел Шейх, Египет. ББърз ББрифинг за ББългарските репортери преди срещата на върха между ЕС и страните от Арабската лига.

***

Журналистка: ...Това е първа среща "ЕС - Арабска лига", какво очаквате? 

Бойко Борисов, България: Първо, аз работих много за тази среща. Така че Европейският съвет сме тук сега. Защото, независимо от диаметрално противоположните мнения, отношения в този край на света, в края на краищата те (арабите като цяло - б.р.) са много важен партньор. Веднъж - като генератор на напрежение, спомняте си Арабската пролет, огромната миграционна вълна, която може да дойде от Африка към Европа, и всичко останало. Помните посещението ми при генерал Сиси, президента на Египет. Досега бяхме заедно - заедно с премиера на Ливан Харири, също наш добър приятел, който шдоде скоро в София. Но нашите отношения са били такива и съм успял да изградя, че с, как да ги наречеме, да не кажа врагове, но противници - и с Турция, и с Египет да сме еднакво добре; с президентите на двете държави. Като Косово и Сърбия. Като Иран и Израел. Като САЩ и Русия... Нашата прагматична политика е такава, че да има един максимално добър баланс за, преди всичко, нашите интереси. Така че - ше поработиме тези дни по тази тема и се надявам в бъдеще, още в следващите месеци ще имаме и доста, доста двустранни срещи с хора от този регион. 

Ж: С египетския президент какво си казахте?

ББ: Ние сме добри приятели от много години. Още от мноооого-много отдавна, когат бях главен секретар. Знаете - в ООН се видяхме, после заедно бяхме в Австрия, поддържаме телефонен контакт непрекъснато. И в края на краищата, това е едно признание и за него - да дойде целият Европейски съвет. Е, разбира се, не е както в София, където нямаше отсъстващи (хитровата усмивка), но - в края на краищата - това е. 

Ж: ...Очаквате ли по-хладно отношение от страна на европейските лидери към кралство Саудитска Арабия, предвид историята с Джамал Хашоги? (Журналистът Хашоги, бивш приближен на саудитското кралско семейство, впоследствие негов критик, бе нарязан на парчета в саудитското посолство в Истанбул, б.р.) 

ББ: Саудитска Арабия е голяма държава. И кой ще я представлява в момента, си е тяхна работа. Така че... Ние имаме изключително добри отношения и се надявам и по много теми инвеститорски с тях работим. Включително, заявиха държавната им енергийна компания за строителството на тръбопровода ни... (пауза, хитровата усмивка) Газов хъб "Балкан", или ние ще го наричаме Балкански поток. Така че - бяха два дена в България, вчера и оня ден, така че с краля - пратил ми е едно писмо, но не съм имал време, техният посланик е сега каца в България с писмото, но аз ше го вида тука и ше му разкажа кво пише в писмото. Така че действаме изключително интензивно. Защото тези двустранни срещи и контакти вече е крайно време - и затова, помните, в сряда миналата, мина българо-саудитско-арабското смесено предприятие на МС. Така че има голям интерес към нас, крайно време е вече да има и реални... (не се чува). 

...Преди малко споменах - когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш гарантирани също толкова добри отношения с президента на Турция Тайпи Ердоган. Затова ви дадох пример, че мойте отношения с тези хора са такива, че да не излагаме на риск България - в едната или в другата посока. Точно обратното! 

***

Накрая и Беновска успя от петия път да зададе някакъв въпрос, на който Борисов отговори, повтаряйки тезата си, че прави всичко, за да е добре и с тия, и с ония. ББ обяви край на брифинга, а журналисти от Би Би Си налазиха премиера с въпрос на английски. Преводачката я няма. 

ПАНИКА. 

Последвайте ни и в google news бутон