Quantcast

Медия без
политическа реклама

Да направим тоя личен акт

Как Цецерон изтощи от любов репортерското тяло

28 Март 2019

Цецо кацна в България и хвърли в шах всички, като обяви, че първо ще се срещне с премиера - неуточнено къде - и след това "ще направи своя личен акт". 

После беше в неизвестност половин ден, накрая даде логореистична пресконференция в Народното събрание, където след дълъг и драматичен увод обяви, че ще подаде оставка, но продължи да говори, работното време на деловодството в НС изтече и самото подаване остана за следващия ден - четвъртък, 28 март 2019.

В този потоп на съзнанието ораторът на няколко пъти повишаваше напрежението в залата, като усложняваше бездруго тежкия си синтаксис, с което подсказваше, че наближава моментът да обяви как ще направи своя личен акт, но отлагаше ли, отлагаше - почти 15 минути. 

За това време Цветанов вече беше хванал за гушата всички слушатели, докато стигна до последната част на своя увод и обявяването на правенето на личния акт. 

Това прозвуча така: 

"Това, което може би си задавате като въпрос вече няколко дни - дали ще подам оставка от парламента днес, аз мога да ви кажа категорично, че съм взел решение, което действително да даде възможност да направим всякакво успокоение на всички тези спекулации, които някой би могъл да тиражира в публичното пространство, че Цветанов иска да вземе ГЕРБ; че Цветанов иска да разцепи ГЕРБ. Мога да ви кажа, че винаги съм се ръководел от семейните ценности и знам, че в едно семейство, ако има проблем, страдат децата; ако има развод, страдат децата. Това, което мога да ви кажа, е, че винаги съм изповядвал това да бъдем екип и когато взимаш мъдрото, правилното решение, ти градиш мостове. Ако взимаш решението под въздействието на емоции, правиш дупки, ПРАВИШ ЕЗЕРА - и това означава, че правим разделение един от друг."

Едва изплували от тия странни езера, слушателите бяха залети от нови и нови словесни потоци, в които затъваха все повече и дори най-добрите плувци и тълкуватели на Цецероновата мисъл трудно се задържаха на повърхността. 

Загрижени за оцеляването си, най-смелите журналисти не издържаха и започнаха да прекъсват оратора. 

Илиана Беновска беше най-смела - с фъфлене и зверски интонации тя прекъсна няколко пъти Цветанов и няколко пъти зададе ребром въпроса, който още на летището произнесе 4 пъти: не трябва ли и Лозан Панов да отговаря за апартамента, който жена му купила, преди да се оженят. В един момент г-жа Беновска буквално се караше на Цветанов, че нарекъл Панов "уважаем" - пък той очевидно не е за уважение, ако слушаш Беновска. (Лозан Панов е председател на Върховния касационен съд, морална икона за една част от обществото и морален урод - за друга част. Останалите не държат да поставят човека в такива категории, нито правят разлика между административен и касационен съд.) 

Цветанов постепенно се отпусна, като отключи и седмия катинар на логореята си. Почна да пуска майтапи и закачки с телевизията на БСП, дръпна една другарска критика на медиите за избора им на теми и настроения, вдигаше пръст и жестикулираше енергично повече от час - без да покаже и най-малки признаци на умора. Някои журналисти се оттеглиха грохнали да съставят немощните си материалчета - след такава пресконференция мозъкът е като изцеден чорап, пълен с боб яхния.

Цветанов бе недружелюбен единствено с Полина Паунова от "Свободна Европа", която първа даде глас на темата с новите квадратни метри по най-високите етажи на властта. На нейните въпроси отговаряше язвително и не по същество. 

Цветанов се наприказва, полюбува се на изтощеното репортерско тяло, погледна си часовника и рече:

- Видяхте ли какво стана... Деловодството затвори, утре ще подавам оставка! 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?