Медия без
политическа реклама

Радиоточка

Машината на съответната изборна победа

01 Март 2019
Борислав Николов
Ръце, увенчани с такива бутонели, могат да принадлежат само на властелини на мисълта и словото.

Цветан Цветанов е човек с естествен интелект - прост житейски факт, в който обаче човек започва да се съмнява, когато слуша няколко минути негова реч. Трудно е да се повярва, че "машината за избори" Цветанов всъщност е човешко същество.

В четвъртък той даде пресконференция в НС, на която говори без прекъсване и без да се запъне дори за секунда в продължение на 12 минути. 

Да застанеш и да говориш 10 минути - дори да дръндориш каквото ти хрумне, пак ще се затрудниш. А Цветанов не говори каквото му хрумне, а прононсира и защитава тези, които са, меко казано, трудно защитими. Но силата на неговото обаяние, сериозният тон, с който Цецерон произнася мислите си и чертае единствено правилната линия - всичко това го прави извънредно убедителен и хипнотичен.

Любимият му аргумент напоследък е, че ГЕРБ навремето внесоха проект за изцяло мажоритарна изборна система, който бе отхвърлен от тогавашния парламент. Става въпрос за 2016-а след референдума на Слави Трифонов - тогава парламентът пак беше доминиран от ГЕРБ, които управляваха с разпадащи се реформатори, както сега управляват с разпадащи се патриоти. Как точно е внесен тоя законопроект, за да не мине - много помни някой, с малко ли глупости си пълним главите! 

Предлагаме стенограма на част от словото на Цецерон и неговия прочит за институционалното прехвърляне на топката, като топката представлява смачкания проект за Изборен кодекс на Данаил "Барни" Кирилов.

***

Цветан Цветанов: ...Когато от БСП говорят за мажоритарен елемент и мажоритарна система, ние много ясно сме видяли тяхната политическа воля в пленарната зала, когато не са се съобразили с 2,5 млн. български граждани, които казаха, че искат да има само и единствено мажоритарна система. Ние сме направили съответния законопроект, той беше внесен и не получи необходимата подкрепа, а БСП категорично гласуваха против мажоритарната система. Така че всичко е само политическа спекулация и всеки един смята, че по този начин ще може действително да се изгради добрата теза при загубата на съответните избори, които предстоят. Защото сами разбирате, че когато не идваш на работа, когато не упражняваш дейността, за която си избран, няма как да получиш обществена подкрепа и няма как да очакваш, че ще получиш съответната изборна победа. Нека да кажем, че в момент има различни мнения между политическите семейства и в ЕП. Но европейските социалисти аз досега не съм видял някой да е излязъл от заседанията или да казва, че напуска ЕП, а тук можем да дадем за пример и лидера на ПЕС Сергей Станишев, който изцяло защитава демократичния способ. И това е най-правилното, когато си избран за народен представител. Един път си в малцинство, друг път си в мнозинство; един път си управляващ, друг път си опозиция. Но това е политика и точно това е най-демократичният подход за избор на народни представители - и ние представляваме съответните избиратели, които са гласували за нас и са преминали 4-процентната бариера за участие в 44-ия парламент. Така че, на колегите от БСП - политика на инат, не е нормално, не бива да се прави. И понеже чух някакви спекулации за мои изказвания, които съм направил. Егоистично погледнато - искам да го повторя много ясно; егоистично погледнато, за нас този комфорт на работа (без БСП в парламента) е много по-продуктивен и доверието в парламента ще се вдига много повече... В момента имаме действително едно разумно дискутиране по всички законодателни предложения, които са направени. В това число ще вземем предвид и законодателните предложения, които са постъпили в минал период от време от колегите от БСП - за да не го използват и това като някакъв мотив, че всъщност не гледаме техните законопроекти, които са внесени в българския парламент. От тази гледна точка смятам, че бяхме много ясни! (...)

***

Междувременно продължават и цирковете с опита хем да се спрат парите на бойкотиращите парламента депутати, хем да не се пипа заплатата на депутата Пеевски, който последно е бил в парламента може би около абсолвентския си бал. 

Очаква се протест на Жълтите гащи.