Медия без
политическа реклама

Златни уста

Мюнхен, Мюнхен, колко ме уважават!

18 Февр. 2019

Нова порция мъдрост, равностойна на кюлче злато, поднесе на народа Бойко Борисов при разговор с български журналисти в Мюнхен, където има конференция по сигурността. В Мюнхен между другото си говорят колко е важно Черно море да се напълни с военни съдове, а ние като пацифисти много добре си спомняме, че Бойко Борисов нееднократно е заявявал какво иска да вижда в Черно море: яхти и пляс-пляс-педалите, водно колело! По тоя въпрос винаги сме подкрепяли премиера, но сега в Мюнхен не го чухме да подкрепи водните колелета и мирния плясък! Сега говори за това, че "трябва да сме единни и консолидирани" (с НАТО), но трябва и "да има диалог" (с Русия, Китай). 

Друго важно от Мюнхен е, че наградиха Заев и Ципрас, че така мирно си решават проблемите, а конкретно Заев направи голям жест към истинския Обединител на Балканите: "Искам да обявя, че споделям тази награда с моя добър приятел, премиера на България Бойко Борисов", промълви Зоран.

В името на народа "После" извади малко мъдрост от устата на премиера и от казана дума я претвори в писано слово.

***

Първият въпрос към премиера е какво са си говорили с американския президент Майк Пенс.

Бойко Борисов, България: Ами първо да благодари и да каже, че България е един изключителен партньор. Говорихме си много за международните учения, които провеждаме на Ново село, на Черно море, на Граф Игнатиево. Говорихме си много за това, което подкрепихме правителството - ъм, а, новоизбрания президент на Венецуела, ми благодари, ГуайдО. И за региона, това, което направих - за успешното Председателство ме поздрави.

Журналистка: А за F-16 говорихте ли си?

ББ: За F-16 единственото, което казахме, което сме говорили, е, че неговият син е летял на F-35, това ми каза. Казах - на тема F-16 ще преговаряме официално, имаме мандат от парламента, така че единственото по тая тема е, че синът му е пилот на F-35. 9 (...)

(...) Същото и с моя колега премиера Маркус на Бавария, който е и на сестринската партия шеф. Огромна подкрепа имаме от Бавария, както винаги. Май месец, началото, ще дойде в България, защото Манфред Вебер му е разказал за границата и за всичко, което сме направили. Поиска не само да ни подкрепя, а, буквално цитирам, каза: "Ти и България правите толкова много за нас, за баварците, с охраната на границата, че вие трябва да получите и бонус за това. Да получите допълнителни пари! Между другото, комисарят Димитрис точно ми беше писал (става въпрос за еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, когото Борисов нарича на малко име) - и му го прочетох какво ми е написал - че мисията в България е минала много добре и тези 80 млн. евро, които поискахме, най-вероятно ще ги получиме, защото каза, че... буквално, имам го на телефона! (...)

Журналист: Г-н премиер, готова ли е Политическа партия ГЕРБ за едно евентуално вето на Изборния кодекс, както президентът заяви? 

ББ: Знаете ли, толкова работа имам! Толкова ми е трудно да прокарам държавата през иглени уши, виждате. Виждате отношенията - Америка, Европа, Русия, Китай, какви са - за да си хабя енергията. В края на краищата, виждате - събота е днеска, целият ми ден, цялата ми енергия минава да направя нещо добро за страната и да я представя добре! Тези, които нямат работа, могат да си говорят - тяхна работа!

Журналист: Евентуално вето би ли...

ББ: Благодаря! 

Край на брифинга. 

Още по темата