Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Сглобката издигна 5 кандидат-кмета в един град, но с обединена общинска листа

Всички политически субекти имат своя идентичност, ала и общи каузи, които ги обединяват

 сгЛобно място.
Pixabay
сгЛобно място.

ИВАНОВГРАД, МЕГДАНА

Партиите от управляващата сглобка показаха, че имат и различия, и обединителни каузи по места. 

За местните избори в град Ивановград избирателната комисия регистрира петима различни кандидат-кметове, свързани с некоалиционното управление на държавата. Те са представители на "Продължаваме промяната", "Да, България", ДСБ, ГЕРБ и ДПС. В СДС, който е коалиционен партньор на ГЕРБ, също искаха да издигнат свой кандидат, но не можаха да намерят човек и подкрепиха с особено мнение номинанта на ГЕРБ. 

За сметка на това партиите на евроатлантическите реформи в Ивановград съставиха обща листа с кандидати за общински съветници, като всички кандидати заемат еднаква - единствена позиция в листата. Така само преференциите на ивановградчани ще имат тежест за крайния резултат, който ще определи състава на градския парламент и пътя, по който ще се развива общината.

За да има равен старт в надпреварата, като кандидати за съветници са се записали цялото пълнолетно население на Ивановград.

В хода на преговорите между политическите сили първоначално надделявало мнението да издигнат общ кандидат-кмет, който да е представител на обединените каузи, а с издигането на различни листи за общински съветници да се разрази конкуренцията между различните политически визии за бъдещето на Ивановград. 

След дългите и изтощителни преговори обаче станало ясно, че общ кандидат-кмет няма как да се издигне, защото ПП искали кандидат, минал през поне 3 партии, ДСБ предпочитали човек с ДС-фамилни натрупвания, "Да, България" искали с технократ с хитра усмивка, от ГЕРБ имали идеален сламен човек, а ДПС залагали на изпитаното - местният феодал да изпълнява и кметските функции. 

Така партиите на сглобката се разединиха по отношение на кметската кандидатура, за сметка на което се обединиха на другата писта - листата за общински съветници. 

Въпреки разглобното време за кандидат-кметовете голямо съгласие настъпило в обсъждането на листите за общински съветници и там партиите се обединиха дори с местните "Възраждане" и БСП, както и с няколко партии без нито един член. 

Политическото напрежение преди местните избори в Ивановград едновременно се надига и спада, като не се знае коя тенденция преобладава. 

***

Зеленото движение е твърде заето да се цепи, което е процес, сравним само с Разделянето на Британска Индия или Разпадането на СССР. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата