facebook
twitter

После

Национална стъкмистика

Сезонно изгладени - гладни няма да останат

599
"Сума на статистиката" от Тома Аквински или "Така се изглаждаха данните". Млад статистик сумира данните от последното проучване. Идеално си пасват!

Бойко Борисов се похвали във фейсбука си, че данните на НСИ за тримесечието са някакъв разкош и огромно удоволствие. 

Приятелски настроени медии не закъсняха с горещите дописки, но никой не обърна внимание на прилагателното, с което Борисов* описва данните - сезонно ИЗГЛАДЕНИ.

Остава висящ въпросът за това какво конкретно е искал да каже авторът с това прилагателно - че данните на Националната статистика се регулират, натъкмяват и изглаждат, така че да се харесват на Бойко Борисов? Не го вярваме това, то е все едно да си помислим, че социологическите проучвания са средство за влияние върху общественото мнение.

Ето я и самата недоизгладена самохвалба от профила на Борисов: 

"Сезонно изгладените данни на НСИ - Национален статистически институт показват растеж от 3.5% на БВП през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2018 г. Ние като управляващи непрекъснато полагаме усилия животът на хората в България да става по-добър. Призовавам и другите политици да не бъдат толкова черногледи, а да се опитат да допринесат за растежа на българската икономика".

Край на цитата.

Тук искаме да направим и традиционния семантично-конотационно-етимологичен коментар.

Да гладиш и изглаждаш - това не е глагол само за ютия. Със същия корен са и думите приглаждам, поглаждам - приглаждам си косите, поглаждам си корема. Тоест гладенето е нещо като синоним на галенето, а на руски език глаголът за тия две действия е един и същ: гладить. Гладить кошку - да погалиш котката; гладить киску - да погалиш котето; гладить рубашку - да изгладиш риза. 

Така че грешката, както винаги, е вярна. 

НСИ си правят статистиката както си знаят, после приглаждат данните, за да погалят Началника - което е почти като да му огладят ризата и да му погалят кучето или патето. 

Това с галенето става най-добре, като се явиш диван чапраз в зайчарника. 

__________

* Условно казано. Никой разумен човек не си въобразява, че Борисов сам си пише постовете във фейса. Но това е неговият профил, така че се придържаме към постановката, че Борисов е автор на съдържанието, което генерира този профил. 

Все още няма коментари

Още

Резултати и класиране в Ефбет и Втора лига

02.12.2019

73
Сигналите за домашно насилие растат стремително
Резултати и класиране в Ефбет и Втора лига

11.11.2019

82

Влез или се регистрирай за да коментираш

×