Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Нивото на прокуратурата в сантиметри - avec changement

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

18 Юни 2023
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин в стил академичен пънк-рок.

***

Здраве желаем във всяко едно отношение, драги слушатели, честита неделя и всичко най-върховно да си пожелаем, защото нищо чудно да се сбъдне. 

Просто като гледам с какви темпове препуска животът, само си викам: Ха така! Удри, хаджи-бастунджи-чекмеджи Крали Марко! Gloria, gloria, homo corpulentis! 

Това последното е на латински и обозначава последния стадий на човешкото развитие - след хомо сапиенс идва хомо корпулентис, тоест мащабният човек. 

Не ме гледайте умно, драги слушатели и скъпи съучастници, аз съм удивен от мащабите на случващото се у нас. 

Ей, като се развъртя тая новата власт - като млада невеста започна да шета и да мести мебелите. Не искам да наричам хората на високи позиции - мебели, напротив, извършват се дълбоки реформи по цялата координатна система на властта.

Пременил се Илия, огледал се - пак с тия. 

Заради наш Илия намразих свети Илия. 

Такива и подобни фолклорни мъдрости ни се въртят в главата като топките в сферата на спортния тотализатор. 

С ужас, трепет и удивление гледах например как независимата съдебна система взе в ръце меча на Темида и с едно рязко движение отсече главата на Главната каскетура. 

Махнаха мъдрата глава Иван Гешев и сложиха на негово място лицето Борислав Боби Сарафов, който стана изпълняващ длъжността Божи инструмент. 

Различията между тези двама герои се свеждат до това, че последните седмици имаха вражда и ситуативен конфликт, тъй като се готвеха за тази все пак болезнена смяна на върха. Иначе имат и сходни черти Гешев и Сарафов. Но като цяло са различни, затова ги смениха. 

Шанжман! 

Миналата седмица споменах тази дума шанжман, без да дам разяснения за нея, днес имаме повод да я поразнищим. 

Фамилията на г-н Сарафов явно произлиза от рода на някакви сарафи. 

Сараф на турски означава човек, който се занимава с обмен на валута или чейндж, както сме свикнали да казваме в днешно време. Чейндж е английска дума, която е сродна на френската шанжман и пак означава същото - смяна, размяна, бартер, далавера, аз на тебе, ти на мене, той на него, те на тях. 

Аз тебе те правя главен прокурор, ти на мене няма да ми пипаш имунитета, да си нямаме такива репресии!

Или там кой с каквито валути борави - някои се борят против шанжмана на лева с еврото, но пък спестяват в европейска валута. Други пък спестяват в кюлчета или дори в джуджета! 

Има такива хора - всичките им капитали са в Осемте джуджета и се променят като нивото на река Дунав! 

По-опитните радиослушатели помнят бюлетина за нивото на река Дунав в сантиметри. Той се произнасяше в определен час на три езика - в помощ на речното корабоплаване по великата трансгранична река. И от френската версия на бюлетина много популярен беше изразът sans changement - без изменение. За там, където реката е запазила без изменение надморското си равнище, в бюлетина се обявяваше, че нивото е sans changement. 

А прокуратурата не е sans changement, тя е avec changement - със изменение

Освен това шанжман се нарича и е едно просто движение в балета - в балета почти цялата терминология е на френски. И в балета значи шанжман се прави по следния начин - заставаш в пета позиция с десния крак отпред, приклякаш, скачаш нагоре, разменяш си краката във въздуха и се приземяваш с приклякане пак в пета позиция, но вече левият крак е отпред. Това е шанжман и по точно - changement de pied. 

GET A STEP CLOSER TO PREMIUM BALLET CONTENT - take a survey - https://tinyurl.com/balletsurvey2019. It will only take you 1-2 minutes, but it will help us im...

В прокуратурата пък цар Шишиман направи шанжман дьо Пепѝ Евро, като си размени двата крака и остана в пета прокурорска позиция.  

Представете си сега как осем джуджета играят “Лебедово езеро” във Висшия съдебен съвет, а главният прокурор изпълнява Танца на умиращия лебед, оставайки в системата на прокуратурата на по-скромни пети позиции. 

Ах, трудно преживявам шока
с меланхоличен сантимент:
Фортуно, що си тъй жестока
със тоя Божи инструмент?

Наместо лебедица сладка,
Фортуно, ти си проста патка! 


***

Звуков файл - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?