Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

Кой отсече цъфналата джанка?

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

07 Май 2023
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин в стил академичен пънк-рок.

***

Как сте, как сте, скъпи съучастници, цъфтят ли при вас джанките, пеят ли птиците?

Ако сте в нашата малка и плодородна страна, най-вероятно точно такива природни явления се случват около вас. Красотата и чудесата на пролетта - такива блага обилни няма дори в Дубай, камо ли в държавите, разкъсвани от военни конфликти! 

Както са писали поетите - пролетните сокове текат по стеблата, божикравичките се съчетават, джанките цъфтят, пойните птици чуруликат песни за нежна дружба, сладостна нега, лазурни мечти и тем подобни синкави прозрачности. Общо взето вятърничава работа - да излезеш и да си развееш перчема, и да нашепваш глупости в ухото на някоя манекенка или следователка, или интелектуалка, или да речем говорителка на прокуратурата. 

Ние сме благословени, ако можем да изпитаме тия прости биологични радости, не като в Бахмут, примерно, където птиците не пеят и дърветата не растат, както се пее в известната военна песен. 

Нещо подобно преживя и главният прокурор - покушение срещу държавността и телесната му неприкосновеност, стрес в бойна обстановка, осколки и сачми летяха покрай слепоочията му със скорост десет пъти по-голяма от куршумената! По-информираните от вас знаят, че това не е просто вятърничава лирика, това го нашепваха официални лица. Прокурорът оцеля, но джанката край пътя падна жертва. Говорим за оная джанка на завоя, под която зейна кратерът от бомбата.

Слава Богу, Главният прокурор е невредим и с непокътнати способности, с ненакърними правомощия.

Както се казва, размина се само с уплах и раздуване на случая до размерите на гигантски балон, който на свой ред гръмна.

Един израелски експерт дойде малко преди да гръмне бомбата, колкото да каже някаква дивотия за покушението. И взе че отсече джанката. Тоест може и да не е бил той, може да е отсякъл джанката топследователят и заместник на Главния прокурор Борислав Сарафов. Г-н Сарафов първоначално рисуваше картината на атентата в много злокобно-живописна естетика - все едно животът на Главния прокурор е висял на листенце от цветче на джанка. А после каза, че началникът му го подвел, затова приказвал такива небивалици и страхотии на публиката. 

Тоест не знам кой точно от близките на главния прокурор отсече цъфналата джанка, но някой, така да се каже, отстрани дръвчето от разследването. Не искам да си мисля, че е била някоя близка до прокуратурата журналистка от мъжки или женски род. Ала това беше по-жестоко от самия атентат - какво им беше виновно дръвчето! 

Да унищожиш младо дърво е почти като военно престъпление. 

Дори великолепният писател Йордан Радичков употребяваше подобни епитети. Не помня вече в кое произведение Радичков разказва за някакъв човек с брадва, който отсякъл дърво и то издавало глухи предсмъртни стонове - с такива литературни фигури писателят описва недопустимия акт на съсичане. Радичков нарича човека с брадвата “убиец” - при положение, че самият Радичков е ловджия и към убийствата на животни се отнася доста по-спокойно, даже малко романтично. Както да речем и Владимир Путин проявява оперативно спокойствие по отношение на масовото унищожение на украински и руски граждани. И даже го представя на съгражданите си като нещо романтично. Да прегърнеш Родината и да легнеш в гроба, за да остане президентът още малко на власт, това според него е сладка работа като да легнеш с любимата под цъфналата джанка. 

Аз съм сигурен, че дори Владимир Путин не би отсякъл цъфнало дръвче, ако няма безусловна оперативна необходимост от такова убийство. 

Но стига толкова мрак, стига толкова пустота и горчива безнадеждност - нека се радваме на мира, докато го има, нека с радост лицезрем любовния танц, който ще роди редовно правителство, за да гръмне шампанското и да заглуши бомбите! 

Джанката цъфти през май, 
но бръмчи резачката. 
Гръмна бомба, ай, ай, ай,
проскимтя спирачката. 

Който резна тая джанка,
бие го сачмата. 
На сърце ми падна сянка
дяволски космата! 

***

Звуков файл - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон