facebook
twitter

После

Съдебната проформа

Кой отгоре, кой отдолу - либрация да става!

604

"В Румъния няма съдебна реформа и борба с корупцията, а политически гонения". 

Познайте от три пъти чии са тези думи. 

Понеже познахте от първия път, да караме направо.

Бойко Борисов години наред разправяше да не ръкопляскаме на Кьовеши и Моника Маковей - лицата на румънската антикорупция - защото това в Румъния не било такова, каквото го представят, а саморазправа по политически признак. И понеже си напълниха затворите с осъдени за корупция политици - това вероятно не е особено успокоително за клептокрацията из Европа и у нас.

Но сега пък Борисов изведнъж се изяви като поддръжник на Лаура Кьовеши за поста на европейски Главен прокурор. Това значи, че или в Европа са му набили репата, или нещо са му обещали, или пак е в някакъв гениален маньовър загадка.

Но да караме поред. Европа също като България е в процедура на избор на Главен прокурор, но там прокурорът ще е още по-нов, защото ще е първият въобще. Първият евър, както казват нашите англо-саксонски приятели.

Нашите франкофонски приятели в Европа също имат кандидат за Главен европрокурор - Жан-Франсоа Бонер, само че френското правителство също обяви, че ще подкрепи Лаура Кьовеши, така че шансовете на румънката още повече нараснаха. 

На нейната кандидатура най-много се опъваха политиците в родната ѝ Румъния, заедно с България, Полша и Унгария. Какви ли не опити за провалянето на тази кандидатура имаше, с което политиците направо станаха съмнителни за избирателите си. Колко пък толкова да е страшна тая Кьовеши, ако не си крал много от европейските фондове?

Това за краденето от фондовете било вид патриотизъм, разказа Моника наскоро пред "Файненшъл Таймс" - тя цитира неназован политик от Югоизточна Европа, който ѝ казал буквално така: "Ние сме патриоти и от националното богатство не пипаме. Крадем само от еврофондовете!". 

За Бойко Борисов и неговите политически приятели не знаем дали са чак такива патриоти, но може пък и те да имат някакви скрупули - какво ли няма да видим в тоя живот, пък и хората се променят. Кой знае - може пък някой да се е накрал и да му е дошло байгън. Няма невъзможни неща! 

Както може сутрин да се строи "Белене" и да се вдига ДДС със сваляне на партийната субсидия, на обяд пък може да кажем, че комунистите са провалили "Белене" и са вдигнали пенсиите без обезпечение. На междинната закуска преди обяд може да си против милитаризацията на Черно море, а на следобедната закуска вече да се хвалиш, че си голяма военна сила, да се издуваш перки на военни учения в Черно море и да сваляш ДДС, но да увеличиш партийната субсидия. 

Вечерта след такъв ден положително няма да си легнеш, без да подкрепиш Кьовеши, която сутринта си нарекъл "канибал". 

През нощта тия движения са малко неудобни, обаче никой не ти пречи да скочиш, когато удари 12-ят час и да почнеш да викаш по телевизорите, че да ти пробият приходната агенция не е нищо особено, а на такъв вълшебник като Белия хакер само една Кьовеши му трябва и ще се научи той кон боб яде ли и Валери Симеонов колко релси има у тях.

Непостоянство, твойто име е жена, казва Шекспир. 

Жено, ти си един Бойко Борисов, добавяме ние. 

Ако се чудите какво е това "отгоре-отдолу" в заглавието - то е скрит цитат от Бойко Борисов, когато вървяха пазарлъците за шефските постове в Европа. 

Тогава Борисов пусна свое видео с Франс Тимерманс, шпиценкандидата на социалистите за председател на ЕК, в което видео Борисов обещава подкрепа и иска в замяна еди-какво си. Защото така се били разбрали с европейските лидери - "кой отгоре, кой отдолу, няма такова значение!". 

В крайна сметка подкрепата на Борисов за Тимерманс не му помогна особено и за председател на ЕК бе избрана Урсула фон дер Лайден.

Да видим колко ще помогне на Кьовеши - и дали в Европа са дърпали уши.

Ако се чудите и на думата либрация - това е много хубава дума, виж как е употребена в Реконтрата! Означава "привидно колебание на лунното кълбо" - точно както се клатуркат напред-назад и нагоре-надолу позициите на Нашия ръководител. Същинско махало на ФукльО.

Все още няма коментари

Още

Лозан Панов поиска доказателства за прокурорските качества на Гешев
ВСС спешно ще освободи Пламен Георгиев от съдебната система
Пламен Георгиев подаде оставка от спецпрокуратурата

01.10.2019

889 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×