Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бахур и кървавица

Кога Пригожин ще сготви черния дроб на Путин?

Политическият апетит на собственика на "Вагнер" се изостря

27 Май 2023Г-н БАЛЕВ
Пригожин с чук за пържоли.

Известният канибал, нацист и собственик на Частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин още не е издал книга с рецепти. 

Той даже твърди в последното си интервю, че не може да готви, макар че по света е известен като Готвача на Путин. 

Той е бивш затворник, натрупал състояние от ресторантьорски бизнес, кетъринг (в ресторантите му се хранеше Путин, оттам и прякорът), интернет тролинг и най-вече от частната армия "Вагнер", която натрупа голям боен опит в Сирия, Африка, Украйна. Последните месеци "Вагнер" беше съсредоточена в Бахмут, който наскоро бе превзет.

***

Още в Сирия бойците на "Вагнер" се прочуха с жестокост и показни екзекуции в стил "Ислямска държава". В редиците на частната армия има открити нацисти, а и самото име на компанията е закачка с любимия композитор на Хитлер. 

На въпроса дали във "Вагнер" има хора, изповядващи нацизма, Пригожин в едно скорошно интервю заяви: "Всеки сам си лъска бастуна, както намери за добре. За мен е важно да се изпълняват задачите и да се върви напред". 

Въобще за стила му е характерна тази криминално-милиционерска смес от вулгарни и административни понятия. Той се изразява грубо, цветисто и пределно разбираемо - с макабрена живопис и човеконенавистен хумор.

Символ на саморазправата и екзекуциите на предатели и дезертьори във "Вагнер" е варията (боен чук, на руски - кувалда). 

Владелец ЧВК ''Вагнер'' Пригожин в ответ на новость о возможном признании  его ЧВК террористической организацией передал Европарламенту кувалду с  бутафорскими следами крови | Украинская правда
Окървавен боен чук в калъф от виола - честитка от "оркестрантите на смъртта". 

***

Доскоро Пригожин имаше ексклузивни права да набира затворници за редовете на армията си с обещание за отмяна на присъдите и след известен период служба - завръщане в родината като свободни хора, стига да останат живи. За целта той обикаляше затворите и изнасяше речи пред контингента, в които открито заявяваше, че във "Вагнер" законите на Руската федерация не важат. Като цяло според законите на РФ частните армии са забранени и дейността на Пригожин се води извън закона, въпреки че очевидно получава финансиране, снабдяване и задачи от Кремъл. 

Тъкмо със снабдяването обаче последните месеци има проблеми. 

Пригожин твърди, че "околовоенните бюрократи" от военното министерство нарочно не снабдяват "Вагнер" с достатъчно боеприпаси - заради военна завист, интриги и т.н.

В интервюта и изявления Пригожин псува и заплашва открито най-вече министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генщаба Валерий Герасимов. Засега избягва преки оскърбления към Путин, но има намеци и в тази посока. В тези изпълнения той държи тон, който никой друг в Руската федерация не може да си позволи. В монолозите му има и заплахи за революция, обявления, че "нашите врагове сега са в министерството, ние трябва да се бием не с противника, а с тях". Също и призиви към елита да си праща децата на фронта - "и когато започнат да си погребват децата, тогава народът ще разбере, че има справедливост". 

След последното му интервю в такъв стил интервюиращият на сутринта бе уволнен - проектът, за който работеше, се ръководи и финансира от администрацията на президента. 

Въпреки недоснабдяването "Вагнер" превзе Бахмут след продължителни кръвопролитни боеве. Което е голяма репутационна печалба най-вече за самия Пригожин.

Ролята на Пригожин става все по-двусмислена и опасна за Кремъл, "оркестрантът" заявява политически амбиции, дава програмни интервюта, в които описва как си представя развитието на страната. Говори като държавник на най-високо ниво, не като разбойник с частна армия. Донякъде се изживява като римски пълководец, който с военните си успехи добива все по-голяма политическа тежест, която става заплаха за централната власт. 

***

Междувременно в приграничната Белгородска област тия дни от украинска територия нахлуха диверсионни групи, които направиха доста поразии. Руските пропагандисти известно време бяха в ступор, говореха разнопосочно (недоснабдяване и дефицит на опорки), накрая докладваха бодро, че областта е изчистена от диверсантите. 

Копейките това няма да ви го кажат, но диверсантите, които влязоха там, са водени от крайни руски националисти. 

Това са т.нар. Руски доброволчески корпус и още едно формирование Легион "Свобода России" (съставен от руски военнопленници). Между тях има и хора, които са били в Донбаското опълчение. 

На всички тия главорези в момента интересите им съвпадат с украинските и те нападат руски селища, навлизайки от украинска територия. Вероятно са и финансово мотивирани, но това само с финансов стимул не става - фактът е, че руснаци се обръщат с оръжие срещу руската държава и твърдят, че "освобождават" руски територии. 

Ето до това доведе "денацификацията" на Путин. 

Докато Путин унищожаваше либералната опозиция и отглеждаше нацистки чудовища, не се усети, че точно те ще му изядат главата, защото престъпната му дресировка само зомбира хората пред телевизора, без да създаде истински дисциплинирана държава-казарма като Хитлерова Германия. Дисциплината е в ЧВК "Вагнер". 

Диверсията в Белгород до голяма степен беше пропагандна украинска димка - задимяваща най-вече падането на Бахмут. Но не е само това. 

Въпросът е кога и Пригожин ще реши, че неговите интереси временно съвпадат с украинските. Съдейки по интервютата му - силно го сърбят ръцете да избие показно известен брой олигарси и висши чиновници, да им конфискува имуществото, да устройва шоута с екзекуции като Иван Грозни, да овладее наркобизнеса под формата на "борба с порока", да започне гонения срещу евреи, "джендъри" и т.н.

***

С оглед на обстановката, в рецептурника на Пригожин вече има специалитети като бьофстроганов от Путин, руска салата с парченца Шойгу, пелмени с плънка от Герасимов...  

Видеомемета на тема "снарядния глад на Пригожин". 

Още по темата