Медия без
политическа реклама

Фейк бюлетин

И ГЕРБ с референдум - какво да се прави с паметника на съветската армия?

За пръв път гражданите ще гласуват не с готови отговори, а ще развиват есе

И на Митрофанова ще дадем да напише едно есе!
Иван Червенков
И на Митрофанова ще дадем да напише едно есе!

ЧТО ДЕЛАТЬ? 

Бойко Борисов и ГЕРБ влязоха със засилка в модното напоследък политическо течение да се думкат референдуми, които да повишат популярността на партията, организирала съответното всенародно допитване. 

Темата на гербавия референдум е вечно актуална - народът ще бъде питан какво да правим с паметника на съветската армия в София, който толкова силно поляризира мненията и възбужда ожесточена полемика.

Обложка первого отдельного издания романа (1867)

В референдума на ГЕРБ обаче има радикална новост - гражданите няма да заграждат готови отговори като в училищен тест, а ще имат възможност да изложат подробно мислите си в есе, свободен формат. Па който има мерак, може да напише и пусне в урната цяла книга с обема на "Что делать" от Чернишевски или едноименното произведение на Ленин, писано няколко десетилетия по-късно.

Lenin book 1902.jpg

"Народът ни е мъдър, Народът няма нужда от готови отговори, нека Суверенът си каже думата досконално" - заяви Бойко Борисов в Русе, използвайки странния русизъм "досконално"*, защото преди това бе на консултации с хора в шлифери.

Самият Борисов като демократ естествено ще участва в референдума и ще си напише мнението, но няма да си прави предварителен план за есето.

"Ще импровизирам в тъмната стаичка - признава Борисов. - Каквото ми е на сърцето, това ще напиша, а трябва да се отчита и оперативната обстановка, нещата са динамични, а и аз самият не съм клинично единодушен. От една страна, това е история, това е памет, това е архитектура, това е артефакт, ако щете. От друга страна, сега съм евроатлант, ястреб, борец с руския фашизъм и канибализъм. От трета страна, не искам да губя електората на соцносталгията. От четвърта страна, три пъти за една седмица съм бил в американското посолство, от пета страна, аз съм и носител на руски орден, затова че преди години спасих паметника. Нещата не са прости, нещата са сложни, не так уж однозначно! Важното е с Народа да имаме дил, както се казва на харвардски. Дил** значи договор, съглашение, кой както иска да го разбира" - разглаголи се Борисов пред русенци.

"Референдумам ти, дъще, сещай се, снахо! - продължи Бокочовекът и обърна речта си в библейски ключ. - Някои хора се притесняват, че нямат литературен талант и не могат да се изразяват писмено по такъв важен въпрос. Ама не се притеснявайте, не пецытеся, како или что возглаголете: дастбося вам в той час, что возглаголете; не вы бо будете глаголющии, но Дух Отца вашего глаголяй в вас" - извади цитат от дълбините на паметта си Бокочовекът.

"В крайна сметка, това е такъв референдум, в който дори да напишете просто ЕСЕ, важното е да си кажете думата, защото глас народен, глас Божи!" - окуражи народните есеисти лидерът на свещената простота.

_______

* Досконально - внимателно, прецизно, с оглед на всички подробности. 

** Днес в Русе Борисов действително състави такова изречение. "Дил на харвардски" всъщност е Борисовата представа за deal. 

Още по темата