Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски започна чистка в украинските спецслужби

28 души са разследвани за сътрудничество с Русия

19 Юли 2022Обновена
На 16 юли бе арестуван бившият началник на управлението на ССУ в Крим Олег Кулинич, който е предавал разузнавателна информация на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че 28 сътрудници на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) могат да бъдат уволнени. “В момента тече кадрова ревизия на ССУ. Решава се въпросът дали да бъдат уволнени 28 длъжностни лица. Различно ниво, различни направления. Но основанията са сходни - неудовлетвореност от тяхната работа”, заяви той в традиционното си вечерно видео обръщение. Повечето разследвани се подозират във връзки с Русия.

Вчера Зеленски внесе във Върховната Рада предложение за уволнение на ръководителя на ССУ Иван Баканов. Днес то бе гласувано от Комитета по отбрана към Радата с 8 гласа “за” и 3 “въздържал се”. По-късно и депутатите подкрепиха предложението на Зеленски. 

“Да, не всичко от планираното успяхме да реализираме докрай. Имаше и провали, причините за които трябва да се анализират отделно. Но все пак трябва да отчитаме, че е трудно за няколко години да промениш система, която десетилетия наред е била под влиянието на силен и коварен враг, разполагащ с неограничени ресурси”, коментира Баканов.

Малко по-късно Зеленски уволни и зам.шефа на ССУ Володимир Горбенко, както и петима регионални началници на ССУ - в Сумска, Днепропетровска, Житомирска, Закарпатска и Полтавска области.

Зеленски назначи за и.д. шеф на ССУ досегашния първи заместник на Баканов - Василий Малюк.

Зеленски внесе във Върховната Рада предложение и за отстраняване на главния прокурор Ирина Венедиктова. То също беше подкрепено от депутатите.

Преди два дни Баканов и Венедиктова бяха отстранени от длъжност. Като причина Зеленски посочи множеството разследвания за държавна измяна и колаборация на служители на прокуратурата, органите за досъдебно разследване и други правоохранителни органи. Зеленски каза, че над 60 служители на ССУ са останали на окупираните от Русия територии и работят против Украйна.

Шефът на ССУ Баканов бе отстранен по изключително тежък член от закона - “за неизпълнение на служебните задължения, довело до човешки жертви или други тежки последици”. Той е сред най-близките съратници на Зеленски. Баканов е негов приятел от детинство - двамата са живели в един блок, учили са в едно и също училище, а по-късно - и в един и същ университет. Зеленски учи за юрист, Баканов - за икономист. Двамата са заедно в продуцентската фирма “Квартал-95”. Баканов е първият председател на партията “Слуга на народа”, оглавява и предизборния щаб на Зеленски за изборите. Назначението му за шеф на ССБ бе посрещнато много критично, защото той не е човек от службите. Критиката се засили още повече след инвазията на Русия. В края на юни Politico написа, че Зеленски е много недоволен от спецслужбите и търси заместник на Баканов. Причината са действия, довели до бързата окупация на южните региони на Украйна и най-вече - Херсон.

В Херсон ген. Сергей Криворучко, шеф на местното управление на ССУ, заповяда на своите подчинени да се евакуират от града точно преди превземането му, нарушавайки директна заповед на президента. Началникът на Антитерористичния център Игор Садохин премина на страната на противника, като издаде на Русия схемата на минните полета и координира действията на вражеската авиация. Има сериозни подозрения, че той отдавна е бил руски агент.

Началникът на управлението за вътрешна сигурност на ССУ ген. Андрей Наумов избяга от Украйна в началото на войната и бе заловен няколко месеца по-късно в Сърбия. Президентът лиши Садохин, Криворучко и Наумов от военни звания. 

Въпроси повдига и поведението на самия Баканов в началото на войната. Имаше даже слух, че той е избягал в чужбина, който бе опроверган едва в края на юни. “Не вярвайте на фалшиви новини и не се поддавайте на руските дезинформационни кампании. От първия ден на широкомащабното нахлуване Иван Баканов се намира на работното си място, среща се с международни партньори, които оказват подкрепа на Украйна в този сложен момент”, каза говорителят на ССУ Артьом Дихтяренко.

Едно от големите постижения на ССУ, които са публично известни, беше залавянето през април на кума на Владимир Путин и бивш депутат от Радата Виктор Медвечук. Друг е въпросът кой и как организира бягството на Медвечуг от домашен арест, при условие, че той трябваше да бъде под постоянен контрол на ССУ, пише Insider. 
Последният скандал избухна на 16 юли - с ареста на бившия началник на управлението на ССУ в Крим Олег Кулинич, който е предавал на Русия разузнавателна инфромация, представляваща военна и държавна тайна. Той бе отстранен от длъжност още през март, но изненадващо се оказа, че е останал в службите за сигурност, и то като помощник на Баканов. Така е продължил да има достъп до секретна информация.

 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?