Quantcast

Медия без
политическа реклама

Великобритания и Холандия правят Коалиция на изтребителите за Украйна

17 Май 2023
EPA/BGNES
Риши Сунак в Рейкявик

Великобритания и Холандия ще работят за предоставяне на Украйна на изтребители.  За създаването на международна коалиция съобщиха британският министър-председател Риши Сунак и холандският министър-председател Марк Рюте. „Премиерът на Обединеното кралство и министър-председателят Рюте се споразумяха, че ще работят за изграждането на международна коалиция, за да осигурят на Украйна боен въздушен капацитет, като предоставят подкрепа във всичко - от обучение на пилоти до закупуване на изтребители F-16“, се казва в изявлението, публикувано след срещата на министър-председателите на срещата на върха на Съвета на Европа в Исландия.

По-рано вчера Лондон обеща на украинския президент Володимир Зеленски, който пристигна на посещение във Великобритания, бойни дронове с голям обсег, предаде Ройтерс. Зеленски е на обиколка в Европа, чиято цел е да бъдат гарантирани нови оръжия за украинското контранастъпление срещу руските сили.

Зеленски се срещна с британския премиер Риши Сунак. Двамата обсъдиха молбата на Украйна към Запада за предоставяне на изтребители.   Великобритания заяви, че това лято ще организира базисни обучения за украински пилоти, като в същото време ще обедини усилия с други страни за предоставянето на изтребители F-16.

"Искаме да създадем тази коалиция за изтребителите и съм оптимист по този въпрос . . . Мисля, че скоро ще разберете за някои много важни решения, но трябва да положим още малко усилия", каза Зеленски пред журналисти след срещата си със Сунак.

Преди Великобритания Зеленски посети още Италия, Германия и Франция, отбелязва Ройтерс.

Риши Сунак заяви, че Великобритания ще предостави на Украйна стотици ракети за противовъздушна отбрана, както и бойни дронове с обсег над 200 км. Говорител на Сунак каза, че Великобритания няма да предостави изтребители на Украйна, тъй като Киев е решил да обучава пилотите си на изтребители F-16, а британските военновъздушни сили не използват тези изтребители.

Двама украински пилоти пристигнаха на авиобазата на американските  ВВС в  Аризона. Както съобщава NBC, позовавайки се на двама конгресмени и високопоставен чиновник, американските военни ще оценят колко време е нужно за обучението им да пилотират военни самолети, вкл.

 

Още по темата