Медия без
политическа реклама

Украйна се стреми да замени съветските изтребители със 150 западни

Киев преговаря за доставка на Ф-16 и "Грипен"

10 Дек. 2023
АрміяInform
Юрий Игнат

Украинските власти биха искали да получат 150 бойни самолета от западни държави, които да заменят произведената в СССР техника във въоръжените сили на страната, заяви пред телевизя "Рада" представителят на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат.

"Като цяло вече беше изказано мнението колко самолета от западен тип са необходими на Украйна. Става дума за 150 плюс учебни самолети - това е достатъчно да заменим напълно флота от съветска техника", каза той в отговор на въпрос колко самолета Киев евентуално би могъл да получи от западните партньори.

Игнат твърди, че основният боен самолет, който ще бъде предоставен на Украйна, ще бъде американският изтребител Ф-16. Според него Киев също така се консултира със Стокхолм за прехвърлянето на шведски изтребители JAS 39 "Грипен".

По-рано Игнат е казвал, че на Украйна ще бъдат достатъчни 60 изтребителя Ф-16 за изпълнение на бойни задачи. През януари той изрази мнение, че украинската армия се нуждае от 200 изтребителя Ф-16. По това време той заяви, че украинските въоръжени сили се нуждаят от "пет бригади" тактическа авиация, оборудвани със западни изтребители. Според "Украинска правда" петте бригади тактическа авиация се нуждаят от 200 самолета.

Ключови думи:

Украйна, изтребители

Още по темата