Медия без
политическа реклама

Мосад: Осуетихме доставката на ракети от Иран за Русия

11 Септ. 2023
Директорът на Мосад Давид Барнеа традиционно е лаконичен за успехите на службата си
БГНЕС/ЕПА
Директорът на Мосад Давид Барнеа традиционно е лаконичен за успехите на службата си

"Иран и Русия разширяват сътрудничеството си във военната сфера, като в Техеран бяха готови да дадат на Москва ракети, а тя да му продаде съвременно оръжие, което може да е заплаха за самото съществуване на Израел. Опитите за доставка на ракети обаче бяха осуетени", каза на конференция за борбата с тероризма директорът на израелската служба на външно разузнаване Мосад Давид Барнеа, цитиран от The Times of Israel.

Той уточни, че става дума за ракети с близък и далечен радиус на действие. Барнеа не даде подробности, но добави: "Имам усещането, че ще бъдат предотвратени и нови сделки".

В началото на войната в Украйна Техеран отказваше да даде ракети на Москва, но през октомври 2022 г. The Washington Post написа, че все пак ще бъдат изпратени ракети "земя-земя" - Fateh-110 и Zolfaghar, които могат да поразяват цели на разстояние до 300 и 700 км съответно. През декември представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза, че по данни на американското разузнаване Иран разглежда възможността да продаде на Русия "стотици балистични ракети". През март 2023 г. Financial Times съобщи, че според НАТО, в Москва се колебаят дали да купят такива ракети от Иран, защото се опасяват, че в отговор САЩ ще доставят на Украйна своите ракети с далечен обсег ATACMS. Представителите на Вашингтон тогава публично предупреждаваха Иран за негативните последици от разширяването на военното сътрудничество с Русия.

Оттогава Киев получи подобни ракети от Великобритания и Франция, а администрацията на Джо Байдън е все по-близо до предоставянето на ATACMS.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мосад, Иран

Още по темата