Медия без
политическа реклама

Донбаската опера се включи зрелищно в руската пропаганда

15 Март 2022
снимка: Инстаграм на Донбаската опера

Донбаската опера, или както е пълното й име - Донецки академичен държавен театър за опера и балет "Анатолий Соловяненко", изрази по зрелищен начин подкрепата си за руската "специална операция". Балерините от състава изписаха огромни букви Z и V с телата си. Хореографията е от спектакъла "Баядерка", в който по сценарий балетът е трябвало да изобрази латинската буква S, пише специализираният сайт за оперни новини OperaWire. Ефектното изображение е публикувано в профила на театъра в Инстаграм.

Латинското Z, наричано понякога "новата свастика" заради мрачната си символика, се превърна в тотем на руската пропаганда. След началото на военната интервенция буквата, изписана върху нахлуващите в Украйна танкове, се появи по сгради, върху автомобили, на трикото на руски спортист и дори върху маникюра на жените. В западните медии се появиха множество хипотези за значението на знака. В официална инструкция на министерството на отбраната се казва, че Z е съкращение от "Za победу", а V - от "сила V правде" (сила в истината) и "задача будеть выполнена" (задачата ще бъде изпълнена - б.р.). 

На страниците си в социалните мрежи Инстаграм и Телеграм министерството публикува редица послания с този символ - "За победа", "За правда", "За мир", "За Русия". Руският медиен регулатор "Роскомнадзор" вписа главно Z в името си в Телеграм (вместо з-то на кирилица). 20-годишният руски гимнастик Иван Куляк, завършил трети във финала на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Доха, излезе на подиума за награждаване с апликация Z на гърдите си. Така той застана на почетната стълбичка до украинеца Илия Ковтун, който спечели златото, а Международната федерация по гимнастика започна дисциплинарно разследване срещу руснака заради провокацията. В южния руски град Барнаул бе разпънат върху снега под формата на Z плат с оранжево-черните багри на Георгиевската лента.

Само три дни след инвазията финансираната от Кремъл държавна телевизия RT обяви в каналите си в социалните мрежи, че продава стоки с буквата Z, включително тениски и суитшърти, в знак на подкрепа за руските войски. Z е изрисувано и върху големи жилищни блокове от съветската епоха, поставено върху улични рекламни табели. Училища публикуваха снимки на деца, застанали в Z-образна формация. Едно от изображенията, което се разпространява в интернет от няколко дни, показва терминално болни деца от хоспис в южния град Казан, които са се подредили по този начин. С предупредително Z напоследък биват маркирани и домовете на руснаци, които са се изказали или протестират срещу режима на Путин и военната инвазия в Украйна.

В историята на Русия има практика да се насърчават определени знаци и символи, за да се набира подкрепа за военните. По време на анексирането на Крим Русия силно насърчаваше използването на Георгиевските ленти, отбеляза в. "Гардиън".

Що се отнася до Донбаската опера, тя затвори врати на 18 февруари заради "заплахи от украинските въоръжени сили" и оттогава разпространява руска пропаганда, вместо да изнася спектакли. На 1 март театърът сподели изявление от ръководителя на "държавата" ДНР Денис Пушилин, в което той заяви: "Вече е очевидно, че това не е просто специална операция в подкрепа на ДНР. Това е война между доброто и злото. Украйна се освобождава от нацистката идеология, от милитаризация, от криминалния режим на Киев. Справедливостта се възстановява."

Вчера срещу ДНР бяха изстреляни 45 ракети "Точка У", една от които попадна в центъра на Донецк и уби поне 25 души. Русия посочва, че ракетите са украинска атака срещу цивилни обекти, а Украйна отрича, че са нейни. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?