Quantcast

Медия без
политическа реклама

Байдън: Сега на Зеленски не му трябват изтребители

25 Февр. 2023
EPA/BGNES архив
На 20 февруари Байдън неочаквано посети Киев

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в интервю, че в момента на Украйна не са й нужни изтребители F-16, независимо от многократните молби на Киев и партньорите му от Източна Европа, съобщи BBC News.

Последните седмици украински власти засилиха обществената кампания да получат изтребители и вертолети, които са им жизнено необходими за защита на страната от руските обстрели с ракети и дронове, както и за ефективно контранастъпление през пролетта. 

В навечерието на срещата "Рамщайн" от обкръжението на президента Зеленски дадоха да се разбере, че предоставянето на F-16 e практически решено, но на самата среща не бе взето такова решение. 

"Самолетите не са нещото, от което има нужда в момента Зеленски", казва Байдън през тв ABC News.

"Вижте, ние му пращаме това, което нашите опитни военни смятат, че му е нужно. Нужни са му танки, артилерия, ПВО, в това число и още Хаймърси - казва Байдън. – Това му трябва сега и ние му го доставяме, за да може да армията да напредне тази пролет, лятото и по-натам през есента." Малко след това водещият отново пита за самолетите. "Няма причина, която поради която доставката на F-16 в момента да е разумно, смятат нашите военни. Към сегашния момент го изключвам", отговаря Байдън.  

По-рано съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан потвърди, че въпросът е обсъждан и по време на внезапната визита на Байдън в Киев в началото на седмицата. 

"F-16 не е оръжие за сражение в краткосрочна перспектива. Това е тема за дългосрочната защита на Украйна и разговорът между президентите Байдън и Зеленски се разви в тази посока", уточни Съливан. 

 

Ключови думи:

Джо Байдън, F-16

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?