facebook
twitter

Технологии

За първи път успешен опит за регулиране на изкуствения интелект

520
 Pixabay

Повече от 40 страни се обединиха, за да създадат глобална рамка за управление на един от най-важните и мощни инструменти на днешната технология - изкуствения интелект (AI - Artificial intelligence). Въпреки че по-развитите икономики нямат общ поглед върху използването на AI, страните успяха да разработят общи регулаторни принципи, които са безкрайно необходими заради бързото развитие на технологиите.

Споразумението бе подписано миналата седмица от страни от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) като САЩ, Великобритания и Япония, както и такива, които не са част от организацията. Събитието идва в момент, в който страните започнаха да се сблъскват с етични и практически въпроси, свързани с индустрията, анализира Financial Times.

"За първи път в историята Съединените щати и демократичните страни ще се ангажират с приемането на общи принципи за изкуствения интелект, които отразяват същите ценности и приоритети", каза Майкъл Красос, представител на САЩ. „Тези принципи изпращат силно послание: страните от ОИСР се обединяват, за да позволят развитието на иновациите, свързани с изкуствен интелект. Това е важен инструмент, който гарантира икономически растеж, отваря нови работни места и подобрява жизнения стандарт", добавя той.

За страните, които искат да станат световни лидери в прилагането на машинното обучение в различни сектори, изкуственият интелект се превърна в стратегически приоритет. Става дума за всяка професионална област - от здравеопазване до финансовите и правни услуги, образованието и дори политиката. 

През последните години компании като Google, Amazon, Baidu, Tencent и ByteDance разработиха тази нова технология с невероятна скорост. Ето защо бе трудно да се изготви регулаторен модел. С други думи, развитието се случи преди регулацията. Дискусията около AI се разгоря, когато се заговори за автоматични военни оръжия, т.е. за оръжия, които сами вземат решения.

Макар и необвързващи, принципите, приети от страните от ОИСР, са крачка напред. Те се фокусират върху развитието на изкуствен интелект, който зачита правата на човека и демократичните ценности. Изкуственият интелект трябва да е наясно, че хората имат приоритет - те могат да оспорят решенията на изкуствения интелект, ако не са съгласни с тях. 

Китай не участва в изготвянето на принципната рамка. В своя план за развитие на ново поколение изкуствен интелект, стартиран през 2017 г., Пекин идентифицира изкуствения интелект като "нова фокусна точка на международната конкуренция" и си поставя цел - да бъде "водещ световен център за иновации" до 2030 г.

Съединените щати са обърнали темата - те разчитат на водещи компании като Google и Microsoft, фокусираj се върху саморегулирането и бързото технологично развитие. Белият дом декларира, че ще насърчава иновациите и конкуренцията в сферата, вместо да я регулира прекалено много.

Правителството на Индия също има подобно отношение - то избягва прекомерната регулация, казва Анна Рой, съветник в NITI Aayog и автор на индийската стратегия за изкуствения интелект.

 

Ключови думи:

изкуствен интелект
Все още няма коментари

Още

Шефът на Туитър: Изкуственият интелект ще измести дори програмистите

23.05.2020

2446 31
Училища въвеждат нов учебен предмет - "Изкуствен интелект"

20.02.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1714 10
"Самсунг" представи изкуствен човек

07.01.2020

2233 7

Влез или се регистрирай за да коментираш