Медия без
политическа реклама

За първи път у нас - горивна клетка може да осигури цялата енергия вкъщи

С новата технология общата сметка за парно, ток и гореща вода би била около 170 лв.

03 Апр. 2024
Доц. д-р Мартин Бояджиев, изпълнителен директор на „Овергаз Академия“, разяснява как работи горивната клетка.
Овергаз
Доц. д-р Мартин Бояджиев, изпълнителен директор на „Овергаз Академия“, разяснява как работи горивната клетка.

Пилотен проект с участието на "Овергаз" показва най-новата технология за използване на природен газ. В клиентския център на компанията в столичния кв. Бояна работи първата и единствена по рода си в България горивна клетка. 

Горивната клетка представлява обикновена наглед кутия с размери метър на метър. В нея обаче протича сложен сложен химически процес, който може да осигури цялата необходима енергия за едно домакинство - ток, парно, подгряване на вода. ,Природният газ, който „постъпва“ в кутията, вътре се раздробява на водород, от който се произвежда електрическа енергия.

Устройството работи 24 часа в денонощието. Произвежда около 1100 киловатчаса енергия, необходима за нуждите на едно домакинство за месец. Грубите сметки показват, че при цената на природния газ за март домакинство, което има вкъщи горивна клетка, би платило около 170 лева за цялата енергия в дома си – от осветлението, телевизора и хладилника до отоплението и горещата вода в банята.

Горивната "кутия" в момента захранва с енергия (осветление, компютри и т.н.) самия демонстрационен център на „Овергаз“ в Бояна. Тя е с 10 години гаранция, а при правилна експлоатация може да се използва над 20 години.

 

В един от клиентските центрове на Овергаз се намира първата горивна клетка в България (и на Балканите!), която произвежда водород от природен газ, а от него ...

Проектът е осъществен по рамково споразумение за сътрудничество между Българска асоциация „Природен газ“ и Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“-БАН. „Овергаз Мрежи“ осигурява мястото и експлоатацията на устройството, за да могат да се следят данните от използването му, обясняват от компанията. 

Самата технология е от миналия век, но сега набира популярност заради удължения  живот на горивните клетки. И тя подобно на мобилните телефони е била разработена първо от военните. 

Още по темата - във видеото и в блога на компанията.


 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата