Медия без
политическа реклама

Вече тестват 6G мрежи

Предават се данни със скорост 100 Gbps – 10 пъти по-бързо от 5G

Консорциум от японски компании е тествал първото в света високоскоростно безжично устройство за клетъчни мрежи от шесто поколение (6G). При теста е постигната скорост на трансфер на данни от 100 Gbps на разстояние 90 метра, което е поне 10 пъти по-бързо от максималната стойност за 5G.

При 100 Gbps е възможно например да се предадат пет HD филма за една секунда. Според германската компания Statista това е до 500 пъти по-бързо в сравнение със средната скорост в 5G мрежите на американския телекомуникационен оператор T-Mobile.

Резултатите от тестовете на японските компании показват, че безжичното 6G устройство предава данни със скорост 100Gbps на закрито, използвайки честотната лента 100GHz, и на открито, използвайки честотната лента 300GHz. Устройството е тествано на височина 100 метра.

Търговското използване на 5G мрежите започна през 2019 г. Към момента този стандарт е най-актуалният стандарт за безжична комуникация и неговата поддръжка е реализирана в повечето съвременни смартфони. Средната скорост на 5G връзката в мрежите на оператора T-Mobile е 204,9 Mbps, а теоретично постижимата граница на 5G е 10 Gbps.

Въпреки че внедряването на 5G в много страни е далеч от завършване, учените вече работят по стандарта от следващо поколение. Инфраструктурата за 6G мрежи е в процес на разработване, а търговското използване на стандарта се очаква да започне през следващото десетилетие.

Основната разлика между 5G и 6G е в различните честотни ленти на електромагнитния спектър, използвани от устройствата на различните стандарти. Работата в по-високи честотни ленти обикновено означава много по-високи скорости. Според 6GWorld 5G мрежите обикновено предават данни в честотна лента под 6GHz, но тя може да се разшири до 40GHz. Според Nokia мрежите 6G ще използват по-високи честотни ленти между 100 GHz и 300 GHz. Използването на по-високи честотни ленти означава не само по-високи скорости на предаване на данни, но и необходимост от изцяло нова инфраструктура за предаване и усилване на сигналите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

6GWorld, 6G, Nokia, Япония

Още по темата