Медия без
политическа реклама

Сътрудничеството между Microsoft и OAE ще създаде вратичка за изтичане на технологии от САЩ

Сделката между корпорацията Microsoft и подкрепяната от Обединените арабски емирства компания G42, която се занимава с технологии за изкуствен интелект, може да доведе до прехвърляне на усъвършенствани чипове и инструменти към близкоизточния партньор, призна президентът на Microsoft Брад Смит. Прехвърлянето на тези инструменти може да има последици за националната сигурност на САЩ, пише Ройтерс.

Изпълнението на споразумението между двете компании, пояснява Смит, на втория етап включва износ на критични компоненти на технологиите за изкуствен интелект, включително кода на моделите - параметрите, които определят техните възможности. Не са определени ясни срокове за втората фаза на споразумението, каза президентът на Microsoft.

Системите на ИИ могат да представляват заплаха за националната сигурност - те улесняват разработването на химически, биологични и ядрени оръжия, подчертават американските власти. Ето защо за по-нататъшното развитие на сделката ще е необходимо одобрението на Министерството на търговията на САЩ - споразумението предоставя гаранции за защита на технологиите на Microsoft, увериха от корпорацията, както и разпоредби, предотвратяващи тяхното прехвърляне и по-нататъшно използване от китайски организации за обучение на собствени системи за ИИ. Тези мерки обаче не са оповестени публично, а американските законодатели се съмняват в тяхната адекватност - парламентаристите са обезпокоени от затворения характер на преговорите между двете частни компании.

Днес Министерството на търговията изисква разкриване на информация, а в случаите на някои региони - лиценз за износ, за да изпрати чипове на ИИ в чужбина. Но сделката между Microsoft и G42 показва пропуски в американските закони. Например, все още няма регулаторни инструменти за ограничаване на износа на модели на ИИ, въпреки че е изготвен законопроект в тази насока. От Microsoft заявиха, че корпорацията приветства дебата за нова правна рамка за трансфер на технологии за ИИ, а партньорът от Близкия изток ще трябва да се съобразява с американските закони, когато те бъдат приети. Когато сделката беше обявена през април, тя сигнализира за разширяване на технологичното влияние на САЩ в условията на стратегическа конкуренция с Китай, като Microsoft инвестира 1,5 млрд. долара в G42, а президентът на американската корпорация получи място в борда на базираната в ОАЕ компания.

Страните обаче не разкриха подробности за това какви технологии ще бъдат прехвърлени в ОАЕ и други държави, нито какви мерки за сигурност ще бъдат въведени. Съвместният проект има за цел да предостави технологията на изкуствения интелект в региони, в които никоя от страните не би могла да постигне същите резултати самостоятелно. Пример за това е програмата в Кения, която компаниите обявиха предишния ден. Майкрософт и G42 се ангажират да предоставят гаранции за сигурност на своите правителства като част от сделката, но няма изрично споразумение между САЩ и ОАЕ за трансфер на чувствителни технологии. Въпреки това и двете страни може да се опитат да преместят свързаните с тях решения на пазари извън ОАЕ, включително в страни като Турция и Египет.

Много от подробностите по сделката, казва Брад Смит, все още предстои да бъдат уточнени. Това включва разпоредби за защита на теглото на моделите на изкуствения интелект, които определят как системите отговарят на въпроси и команди. Тези тегла се получават чрез обучение на моделите върху огромни количества данни, което често струва много пари. Все още не съществува технология за криптиране на теглата на моделите, а обещаващите технически решения на този проблем, според президента на Microsoft, са поне за една година. Компанията обмисля няколко алтернативи за защита на технологията си, включително схема "съхранение в хранилище", която включва физическо разделяне на частите на центровете за данни, в които се намират чиповете за изкуствен интелект и моделните тегла, като физическият достъп е ограничен.

Сделката включва и средства за правна защита за защита на интересите на Microsoft и САЩ. По-специално, планира се политика за идентификация KYC (Know Your Customer) - тя ще помогне да се определи кой ще работи с технологията на Microsoft и ще попречи на китайските фирми да я използват за обучение на собствени модели на ИИ. Microsoft също така си е запазила правото да налага финансови санкции на G42 и да ги прилага чрез арбитражни съдилища в Лондон, което означава, че американската компания няма да бъде принудена да работи в рамките на правната система на ОАЕ. Това гарантира, че G42 ще изпълни задълженията си, а ако наруши споразуменията, ще бъде изправена пред конфискация на активи в много държави.

Ролята на Джина Реймондо, ръководител на Министерството на търговията на САЩ, в сделката между Microsoft и G42 остава неясна - разпоредбите, отнасящи се до тази сделка, имат "неофициален" характер, но, както подчертава Брад Смит, длъжностното лице обикновено дава ясно да се разбере дали одобрява нещо или не.

Ключови думи:

Microsoft, G42, ОАЕ