facebook
twitter

Технологии

Соларно паве ще захранва къщите с ток

804

Пътеки от слънчевите павета скоро могат да захранват нашите домакинства с чиста електроенергия, благодарение на стартъп от Будапеща. През последните пет години унгарската Platio Solar разработва нови начини за прилагане на соларната технология в градските райони. Един от последните им проекти е соларен панел, поставен върху пътеките пред дома - този панел е направен от рециклирани пластмасови бутилки.Т.е. соларни клетки, които да заменят паветата пред дома. 

Според видео, публикувано от компанията миналата седмица, това е първият поект, който ще произвежда енергия за домакинствата от тротоара пред дома.

1 кв. м. слънчеви павета са направени от 400 бутилки от полиетилен терефталат (PET) - една от най-често срещаните форми на потребителска пластмаса. Компресиран в паве, материалът става по-траен от бетон, не е хлъзгав и е устойчив. Ползата е двойна - така и рециклираме пластмаса, и използваме системата за производство на електричество в домакинството или за захранване на електрически автомобили. Според уебсайта на компанията, соларна пътека от 20 квадратни метра има капацитет да покрие годишното потребление на електроенергия на средно домакинство.
 

Ключови думи:

соларна пътека, Унгария
Все още няма коментари

Още

"Фридъм хаус": Демокрацията в България се влошава

06.05.2020

2976 20
Унгария отхвърли Истанбулската конвеция заради страх от джендъри

05.05.2020

1007 24
Лидери от 13 държави искат изхвърляне на Орбан от ЕНП

03.04.2020

Обновена

15876 42

Влез или се регистрирай за да коментираш

×