Медия без
политическа реклама

Шефът на DeepMind: Изкуственият интелект може да се използва за лоши цели

Демис Хасабис

Изкуственият интелект е практически навсякъде в тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес (Mobile World Congress - MWC) в Барселона. Събитието, което по традиция събира представителите на телекомуникационната индустрия, вече е доминирано от компании за роботи, автономни автомобили, машинно обучение и изкуствен интелект, умни домове и дори летящи коли.

Затова не е изненада, че една от най-интересните лекции по време на настоящото издание на конгреса беше тази на Демис Хасабис, съосновател и главен изпълнителен директор на DeepMind Technologies - дъщерно дружество на Google. Един от водещите експерти в областта на изкуствения интелект разказа своята визия за бъдещето на сектора и изрази загриженост по отношение на потенциала за използване на генеративен изкуствен интелект (genAI) от “лоши актьори”.

Хасабис обърна внимание и на положителното въздействие на изкуствения интелект, като даде множество примери за доброто, което AI вече е направил, особено в областта на медицинските изследвания. Според него, тепърва предстои тази технология да спомогне много за лечението на опасни болести, решаването на значими математически проблеми, изследването на климата и в много други области.

Специалистът призна, че е бил изненадан от обществения ентусиазъм за използването на продукт, който все още има недостатъци. Но също така подчерта, че "милиони хора са намерили стойност"; дори на такъв ранен етап от развитието на генеративния изкуствен интелект.

Пред аудиторията на MWC Хасабис обяви също, че проблемите с генерирането на изображения от изкуствения интелект Gemini ще бъдат разрешени в рамките на няколко седмици. Той призна, че има няколко предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени, преди да се отключи истинският потенциал на genAI технологиите и обясни, че някои аспекти на функцията за генериране на изображения в Gemini са довели до непредвидени резултати, особено при заявки, свързани с исторически личности.

Друга прогноза, направена от основателя на DeepMind е, че ИИ технологията би могла да стимулира нов кръг от иновации в сектора на крайните устройства, като отвори вратата за различни форм-фактори и се превърне в по-полезен елемент в живота на хората.

Ключови думи:

DeepMind, изкуствен интелект

Още по темата