Медия без
политическа реклама

Норвегия ще глобява "Мета" със 100 000 долара на ден

08 Авг. 2023
Глобата е за злоупотреба с лични данни за целева реклама
Pixabay
Глобата е за злоупотреба с лични данни за целева реклама

Норвегия ще наложи на компанията "Мета", която притежава социалните мрежи "Фейсбук" и "Инстаграм", глоба на стойност един милион норвежки крони (98 500 американски долара) на ден, считано от 14 август, заяви вчера пред Ройтерс норвежкият регулатор, отговарящ за неприкосновеността на личните данни, съобщи БТА. 

Регулаторът предупреди на 17 юли, че "Мета" ще бъде глобена, ако не отстрани нарушенията, свързани с неприкосновеността на личните данни, установени от норвежкия орган.

Засега няма коментар от "Мета" във връзка с информацията за решението на норвежкия регулатор.

Регулаторът заяви, че е недопустимо "Мета" да събира в Норвегия данни за потребителите, като например физическото им местоположение, и да ги използва, за да насочва към тях конкретни реклами. Тази практика, наричана поведенческа реклама, е бизнес модел, използван от големите технологични компании, отбелязва Ройтерс.

"Мета" разполага със срок до 4 август, за да докаже пред норвежкия регулатор, че е отстранила нередностите.

Регулаторът уточни, че дневната глоба ще влезе в сила от 14 август, като срокът ѝ на действие е до 3 ноември. Глобата обаче може да стане перманентна, ако норвежкият регулатор се обърне към Европейския надзорен орган по защита на данните, който разполага с правомощието да направи глобата постоянна, ако се съгласи с решението на норвежкия регулатор.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мета, Норвегия

Още по темата