Медия без
политическа реклама

McDonald's "уволни" изкуствен интелект

Приемайки поръчки, той предложил да добави бекон към сладолед и др.

Популярната верига за бързо хранене McDonald's спира да тества в ресторантите си технология за автоматично приемане на поръчки, базирана на изкуствен интелект (AOT), поради грешки при поръчването. Експериментът е проведен в партньорство с IBM през последните две години. Решението е взето след обстоен анализ на резултатите от пилотния проект в повече от 100 ресторанта на веригата.

Според вътрешно писмо, изпратено до франчайзополучателите на McDonald's, използването на технологията AOT, основана на прилагането на изкуствен интелект за автоматизиране на процеса на приемане на поръчки, ще бъде напълно преустановено до 26 юли 2024 година. Подчертава се, че въпреки някои успехи на технологията по време на тестовете, ръководството на Макдоналдс вижда потенциал за по-нататъшно проучване на алтернативни решения в областта на автоматизацията на гласовите поръчки, съобщава "Известия".

Основната цел на проекта е била да се провери способността на технологията AOT да ускори процеса на обслужване на клиентите и да опрости работата в ресторантите. Тестовете обаче разкриха редица недостатъци, особено свързани с неточното поръчване. Според The New York Post "ИИ лесно може да добави бекон към фунийка сладолед, да добави девет напитки към поръчката вместо една или да направи огромна сметка, добавяйки ненужни неща". Всичко това нямаше как да не породи опасения сред ръководството на McDonald's относно готовността на технологията за пълноценно използване.

Въпреки прекратяването на сътрудничеството с IBM в тази насока, компанията планира да продължи да търси най-добрия вариант за автоматизация на поръчките и възнамерява да вземе окончателно решение до края на 2024 г. Както подчертава ръководството на веригата за бързо хранене, опитът от това тестване е затвърдил убеждението, че технологиите с изкуствен интелект неизбежно ще станат част от ресторантьорските дейности в бъдеще.

Докато много от конкурентите на McDonald's, като Wendy's, Dunkin' и Carl's Jr, активно внедряват технологии за автоматизирано приемане на поръчки, McDonald's реши да си вземе почивка и по-обстойно да проучи различните възможности, преди да интегрира напълно подобни иновации в работните процеси, и въпреки края на партньорството си с IBM, остава с мащабни планове за модернизиране на процеса на приемане на поръчки с помощта на съвременни технологични решения.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата