Медия без
политическа реклама

Илон Мъск оттегли делото си срещу OpenAI

Според него проектът е трансформиран в организация с печалба

https://unsplash.com/

Илон Мъск оттегли делото си срещу OpenAI и двама от съоснователите на компанията - Сам Алтман и Грег Брокман в щатския съд на Калифорния. Решението на Мъск идва само ден след като той публично разкритикува OpenAI и новото му партньорство с Apple.

Делото e прекратено без предубеждения, съобщава CNBC.

През февруари Мъск заведе дело срещу OpenAI, Алтман и Брокман – съответно настоящият главен изпълнителен директор и президент на OpenAI – за нарушаване на договор и фидуциарно задължение.

Изслушване беше насрочено за сряда в Сан Франциско, а съдията трябваше да прецени дали делото  да бъде прекратено, както поискаха обвиняемите, припомня изданието. Още през март експерти коментираха, че делото е изградено върху съмнителна правна основа, тъй като договорът в основата на делото не е официално писмено споразумение, подписано от всички участващи страни.

Мъск твърдеше, че ранният екип на OpenAI се е заел да разработи изкуствен общ интелект „в полза на човечеството“, а по-късно проектът е трансформиран в организация с печалба, която до голяма степен се контролира от основния акционер Microsoft .

Мъск беше използвал голяма част от жалбата от 35 страници (плюс приложени доказателства), която подаде през март, за да напомни на света за позицията си в създаването на компания, която оттогава се превърна в един от най-горещите стартиращи компании на планетата. 

Миналата година милиардерът представи своя собствена стартираща компания с изкуствен интелект и конкурент на OpenAI - xAI, който миналия месец  обяви кръг от финансиране от серия B от 6 милиарда долара. Миналата година X.AI пусна чатбот, наречен Grok, който дебютира с двумесечно обучение и има познания за интернет в реално време, твърдят от компанията.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата