Медия без
политическа реклама

ИИ се оказа надежден при откриване на рак на гърдата

02 Авг. 2023
Pexels

Изкуственият интелект се оказва надежден и безопасен помощник в откриването на рак на гърдата, според ново изследване, което се смята за най-задълбоченото в темата до този момент, съобщи "Гардиън". Ракът на гърдата е най-разпространеният вид рак в световен мащаб, като по данни на Световната здравна организация над 2,3 млн. жени по света заболяват всяка година.

Скрийнингът намалява смъртността от заболяването, като го открива на по-ранен етап, когато то е лечимо. Предварителните резултати от изследването показват, че изкуственият интелект сам е толкова надежден, колкото двама радиолози, които проверяват взаимно заключенията си, и не увеличава фалшивите положителни диагнози. В него са участвали над 80 000 жени от Швеция на средна възраст 54 г., а резултатите са публикувани в онкологичния журнал на "Лансет".

Досега подобни изследвания са правени само в ретроспекция, като са ползвани рентгенови снимки, вече анализирани от специалисти. Сега обаче анализите са извършвани паралелно от ИИ и стандартни медици. Половината снимки са прегледани от радиолози, докато другата половина - от изкуствен интелект. След това миналите през ИИ са проверени и от радиолози. И при двете групи делът на диагнозите, които неправилно виждат аномалии, е 1,5%. Но изкуственият интелект е спестил много труд на специалистите.

В следващите няколко години ще стане ясно дали изкуственият интелект може да намали броя на т.нар. интервален рак - случаи, които се установяват между редовните прегледи. У нас няма публична статистика на тези случаи, но в Англия е известно, че се случват на 3 от 1000 прегледани жени. Повечето от тези случаи не са видени на предишния преглед. Затова британската здравна система води стриктна статистика за тях, тъй като това позволява всеки път медиците да се върнат към снимката на пациента и да проверят защо не са видели признаците.

Добрите новини бяха посрещнати предпазливо от онколози, които не са участвали в екипа на изследването. Те например обръщат внимание на факта, че може да се стигне до бум на диагнози, които всъщност са сравнително безопасни лезии - един вид рак на гърдата често се бърка с тях и точно при него се забелязва увеличение в изследването. Медиците, които го провеждат пък, смятат, че то трябва да се ползва за насоки към следващи области на проучване.

Още по темата