Медия без
политическа реклама

Google започва да тества изкуствен интелект при търсене

В момента е само за потребители в САЩ, а скоро в целия свят

https://unsplash.com/

Google започва да тества „AI Overviews“, известен преди като Search Generative Experience или SGE, за потребители в САЩ и скоро в целия свят. Съвсем скоро милиарди потребители на Google ще видят резюме, генерирано от AI, в горната част на много от резултатите от търсенето. И това е само началото на начина, по който AI променя търсенето, пише The Verge.

„Това, което виждаме с генеративния AI, е, че Google може да направи повече от търсенето вместо вас“, казва Лиз Рийд, новоназначен ръководител на Google Search, който работи върху AI търсенето през последните няколко години. 

Сред новите функции, които Рийд отбелязва са Общ прегледи на AI, които имат за цел да ви даде обща представа за отговора на вашето запитване, заедно с връзки към ресурси за повече информация. Има и нова функция в Lens, която позволява да търсите чрез заснемане на видео. Има нов инструмент за планиране, предназначен за автоматично генериране на маршрут на пътуване или план за хранене въз основа на едно запитване. Има нов, задвижван от изкуствен интелект начин за организиране на самата страница с резултати, така че когато искате да видите ресторанти в нов град, той може да ви предложи вариант за вечерна среща и вариант за бизнес среща, без дори да се налага да питате. 

За да отговори на търсенията Google използва своя изкуствен интелект Gemini, независимо дали пишете, говорите или снимате видео.

Не всяко търсене обаче се нуждае от толкова много AI, казва Рийд, и не всяко търсене ще го получи. „Ако просто искате да отидете на поределен адрес, търсите Walmart и искате да стигнете до walmart.com, не е  нужно да се добавя AI. Gemini може да бъде полезен в по-сложни ситуации, неща, за които или ще трябва да извършите куп търсения, или изобщо да не отидете в Google. 

През по-голямата част от последното десетилетие Google се опитва да промени начина, по който търсите. Започнал като поле, в което въвеждате ключови думи сега той иска да бъде всезнаещо същество, към което можете да задавате запитвания по какъвто начин пожелаете и да получавате отговори по какъвто начин е най-полезен за вас. Според Рийд за Google това е трикът да накара още повече хора да задават още повече въпроси. За потребителите това може да означава напълно нов начин за взаимодействие с интернет: по-малко писане, по-малко раздели и много повече чат с търсачка.


 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата