Quantcast

Медия без
политическа реклама

Genesis ще създава новини

22 Юли 2023
Pixabay

Google тества продукт за писане на новини, който използва технология за изкуствен интелект, и го представя на новинарски организации, включително New York Times, Washington Post и Wall Street Journal News Corp., съобщи The New York Times.

Инструментът, известен с работното заглавие Genesis, може да получава информация - подробности за текущи събития, например - и да създава новини.

Един от тримата запознати с продукта каза пред The ​​New York Times, че Google вярва, че той може да служи като вид личен асистент за журналисти, автоматизирайки някои задачи, за да освободи време за други. Компанията вижда Genesis като отзивчива технология, която може да помогне на издателската индустрия да се отдалечи от капаните на генеративния AI.

Някои ръководители, които са видели продукта на Google, го описват като обезпокоителен. Други твърдят, че приемат добре усилията, положени за създаване на достоверни новини.

Джен Крейдър, говорител на Google, каза в изявление: „Просто тези инструменти не са предназначени и не могат да заменят основната роля на журналистите при създаването и проверката на фактите в техните статии“. 

Джеф Джарвис, професор по журналистика и медиен коментатор, каза, че новият инструмент на Google, както е описан, има потенциални предимства и недостатъци. „Ако тази технология може надеждно да предостави фактическа информация, журналистите трябва да използват инструмента“, заяви Джарвис.

„Ако, от друга страна, се злоупотребява с него от журналисти и новинарски организации за теми, които изискват нюанси и културно разбиране“, продължи той, „тогава това може да подкопае доверието не само в инструмента, но и в новинарските организации, които го използват“, добави той.

Новинарските организации по света вече обмислят дали да използват AI инструменти в своите редакции, докато някои, като Associated Press, The Times, NPR и Insider, вече са уведомили персонала, че планират да го използват.

Ключови думи:

Genesis, новини, Google