Медия без
политическа реклама

Ерик Шмидт: Суперкомпютрите ще се охраняват във военни бази

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт прогнозира, че в обозримо бъдеще големите суперкомпютри в САЩ и Китай ще извършват изчисления с изкуствен интелект под защитата на военни бази. В интервю за Noema той говори подробно за това как вижда новите проекти за ИИ и това е доста мрачно бъдеще.

Шмид говори за това как правителствата ще регулират ИИ и ще се стремят да контролират центровете за данни, работещи С него. След като напуска Google, бизнесменът започва да работи в много тясно сътрудничество с военно-промишления комплекс на САЩ. Рано или късно, казва той, САЩ и Китай ще разполагат с малък брой изключително високопроизводителни суперкомпютри с възможности за "автономно изобретяване" - тяхната производителност ще бъде много по-голяма от тази, която държавите са готови свободно да предоставят както на своите граждани, така и на конкурентите си.

Всеки такъв суперкомпютър ще бъде в непосредствена близост до военна база, захранван от ядрен източник на енергия и заобиколен с бодлива тел и картечници. Разбира се, такива машини ще бъдат малко на брой - много повече суперкомпютри ще бъдат с по-ниска производителност и достъпът до тях ще остане по-широк. Строго погледнато, най-продуктивните американски суперкомпютри принадлежат на Националните лаборатории на Министерството на енергетиката на САЩ, които и сега са строго охранявани.

Както споделя Шмид, необходими са и споразумения за нивата на сигурност на компютърните системи по примера на биологичните лаборатории. В биологията е обичайно да се оценяват нивата на биологична заплаха, за да се ограничи разпространението на биологични заплахи и да се оцени нивото на риска от заразяване. При суперкомпютрите има смисъл да се прилага подобна класификация.

Шмидт е бил председател на Комисията по национална сигурност на САЩ за изкуствен интелект и е работил в Съвета за иновации в областта на отбраната. Той също така е инвестирал значителни средства в стартиращи предприятия в областта на отбраната. В същото време Шмидт запази и влиянието си в Alphabet и все още притежава акции на стойност милиарди долари в компанията.

Военните и разузнавателните служби на САЩ все още са предпазливи по отношение на големите езикови модели (LLM) и генеративния ИИ като цяло поради разпространението на "халюцинации" в такива системи, водещи до много вероятни на пръв поглед погрешни заключения. Освен това остро стои въпросът за запазване на чувствителната информация в такива системи.

По-рано тази година Microsoft потвърди въвеждането на изолиран от интернет генеративен модел на ИИ за разузнавателните служби на САЩ след модернизирането на един от своите центрове за данни за ИИ в Айова. В същото време преди две години говорител на Microsoft прогнозира, че сегашното поколение суперкомпютри ще бъде последното и че в крайна сметка всички ще преминат към облака.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Google, Ерик Шмидт, САЩ

Още по темата