Медия без
политическа реклама

Бъг в сигурността на Apple дава пълен контрол над устройствата

19 Авг. 2022
Pixabay

Apple предупреди потребителите за недостатък, който позволява на хакери да поемат контрол над iPhone, iPad и Mac компютри, и ги призова да инсталират спешни софтуерни актуализации, предава агенция ''Франс Прес'', цитирана от БГНЕС.

В четвъртък технологичният титан пусна приложения, за да отстрани това, което определи като уязвимост, за която хакерите вече са знаели и от която може да се възползват. "Apple е наясно, че този проблем може да е бил използван активно", заяви базираната в Силициевата долина компания.

Apple не разкри дали разполага с информация относно степента, в която ''слабото място'' на устройствата им би могъл да се използва. В техническото описание се посочва, че хакерът може да използва дефекта, за да поеме контрол над устройствата, като получи достъп до всички техни данни или възможности.

Компаниите за шпионски софтуери като израелската NSO Group са известни с това, че идентифицират и се възползват от такива пропуски, използвайки ги в зловреден софтуер, който тайно заразява смартфоните на мишените, извлича съдържанието им и наблюдава целите в реално време, припомня в. ''Гардиън''.

NSO Group е в черния списък на Министерството на търговията на САЩ, след като миналото лято стана известно, че шпионски софтуер на компанията е бил използван в Европа, Близкия изток, Африка и Латинска Америка срещу журналисти, дисиденти и активисти за правата на човека.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Apple, хакери, софтуер

Още по темата