Медия без
политическа реклама

WA въвежда революционно правило в леката атлетика

Премахва се дъската за отскачане и резултатът в хоризонталните скокове ще се отчита от последната стъпка на атлета

20 Февр. 2024
На световното първенство в Будапеща миналото лято, когато гъркът Милтиадес Тентоглу спечели титлата, 1/3 от опитите в скока на дължина бяха нередовни заради престъпване на лентата за отскачане.
ЕПА/БГНЕС
На световното първенство в Будапеща миналото лято, когато гъркът Милтиадес Тентоглу спечели титлата, 1/3 от опитите в скока на дължина бяха нередовни заради престъпване на лентата за отскачане.

Международната федерация по лека атлетика (World Athletics, WA) разработва революционна промяна, която ще измени съществено философията и постиженията в хоризонталните скокове. Това обяви изпълнителният директор на WA Джон Риджън.

Още от зората на олимипйските игри през 1896 г. в скока на дължина атлетите отскачат от дъска, поставена пред трапа. А за начална точка на измерване на дължината се смята пластичната лента върху тази дъска. Ако спортистът настъпи въпросната лента, това се смята за пристъпване и се отсъжда фаул, като скокът не се зачита, затова е особено важно състезателите да преценяват изключително добре своя разбег при засилката. Същото важи и при тройния скок.

Новата идея на WA е да се въведе цяла зона за отскачане, която да е много по-голяма по площ от сегашната дъска, като измерването на дължината на скока ще става от точката, от която атлетът е отскочил.

"Опитваме се да се заемем със състезания, които изглежда не са толкова популярни. Как да ги направим по интригуващи, по-интересни? Например, на световното първенство в Будапеща миналата година в скока на дължина 1/3 от всички опити бяха фаулове. Това не работи, чиста загуба на време - заяви Риджън пред подкаста Anything But Footy. - Затова тестваме зона за отскачане, а не дъска. Разстоянието ще се измерва от мястото на отскачане, до мястото на приземяване. Това означава, че вече ще е важен всеки скок. Това добавя към състезанието риск и драматизъм. В същото време разработваме и начин за мигновено получаване на резултата от скока, за да не се налага да се чака 20-30 секунди, докато на таблото светне метражът. Става дума за това в бъдеще да се направи интересно онова, което вече имаме".

Новата идея на WA е наистина революционна, най-малкото защото всеки опит на атлетите на практика ще бъде редовен и ще влиза в техническия протокол с резултат. А това означава и мигновен ръст на постиженията на скачачите по две причини. Първо - сега те в огромна част от случаите отскачат до 10-ина см пред пластичната лента, за да се застраховат срещу фаул. Тези "резервни" сантиметри вече ще се добавят към резултата им от скока. И второ - освободени психологически от напрежението да не допуснат нарушение атлетите ще могат да се съсредоточат единствено върху техниката на своето изпълнение, а не и върху прецизността на стъпване при отскачането.

В момента световните рекорди в скока на дължина са буквално покрити с праха на времето: 8.95 м при мъжете на Майк Пауъл (САЩ) от 30 август 1991 г. и 7.52 м на Галина Чистякова (СССР) от 11 юни 1988 г. 

Нововъведението на WA първо ще бъде тествано на състезания от по-ниско ниво, за да се съберат достатъчно данни, които да се анализират и да се оцени ефектът. А официалното внедряване се очаква да стане през 2026 г., което означава, че новото правило може да е валидно още за олимпийските игри в Лос Анджелис 2028.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

лека атлетика

Още по темата