Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ударът върху „Челси“ - „не“ за трансфери и търговска дейност

Клубът ще може да бъде продаден, но Абрамович няма да получи нищо за това

10 Март 2022
ЕПА/БГНЕС

Новината за санкциите, наложени от Великобритания върху Роман Абрамович, шокираха не само медиите и обществеността, но и всички във футболния клуб "Челси", чийто собственик е руският милиардер.

Клубът получи множество забрани. Сред тях са спиране на търговска дейност (продажба на билети за мачове, футболни артикули, входящи и изходящи трансфери). Целта е да се ограничат всякакви постъпления в полза на Абрамович. В момента ръководството на клуба няма право дори да подновява изтичащи договори на футболисти, като на капитана Сесар Аспиликуета.

Спонсорът "Three" обяви, че мисли да прекрати отношенията си с клуба в светлината на взетите мерки. Това ще лиши "Челси" от годишни приходи в размер на 40 милиона паунда.

Все пак е получен специален лиценз, който да позволява на "Челси" да играе мачовете си и да плаща заплатите на футболисти и служители. Гостуването тази вечер срещу "Норич" от ХХХ кръг на Премиър лийг ще се играе. Но примерно "Брентфорд" спря да продава билети за свои фенове за мача си срещу "сините" в Лондон на 2 април. Вероятно това ще сторят и други отбори, които имат гостувания срещу "Челси". Ще важат само закупените до днес пропуски, както и сезонните карти на фенове на "Челси". Забранени са и резервациите за клубния хотел до стадион "Стамфорд Бридж".

Има и някои допълнителни разрешения - да се плащат разходи до 20 000 паунда за всеки мач навън и до 500 000 паунда за домакински двубой.

"Ще търсим разрешение за промяна на специалния лиценз, за да се позволи на клуба да работи възможно най-нормално", коментираха от клуба.

Първоначално се считаше, че се блокира и продажбата на акциите на Абрамович, но министърът на културата на Великобритания Надин Дорис обяви, че смяната на собствеността ще бъде позволена. Руският милиардер обаче няма да получи нищо от това. "Ще можем да кандидатстваме за специален лиценз за продажба на "Челси", но Роман Абрамович не може да се възползва от приходите от тази продажба", потвърди Дорис.

В момента над 20 бизнесмени или компании са обявили интерес към закупуването на футболния клуб. Като най-сериозна се счита офертата на британския милиардер Ник Кенди, която е на стойност 2,5 млрд. паунда. Желание да купи "Челси" има и американецът Робърт "Уди" Джонсън, собственик на клуба по американски футбол "Ню Йорк Джетс". С Абрамович в последните дни преговаряше и турския богаташ Мухсин Байрак, който дори се похвали, че е много близо до споразумение.

Още по темата